Hakan Šukur: Erdogan me je prvo zamolio da uđem u njegovu stranku da dobije više glasova, a onda me je pretvorio u državnog neprijatelja

Hakan Šukur, slavni turski napadač, pobjegao je prije nekoliko godina iz Turske, gdje je optužen da je podržavao FETO, organizaciju koja se u toj zemlji smatra terorističkom.

„Moja situacija je veoma teška. Uzeli su mi sve, gotovo sve što sam imao i što sam investirao u Turskoj“, rekao je Šukur, koji za sve svoje probleme optužuje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi Index.hr.

Šukur je jedan od najvećih turskih fudbalera svih vremena, danas 50-godišnjak, koji je s Galatasarayem 2000. osvojio tadašnji Kup UEFA. S Turskom je dvije godine kasnije osvojio bronzu na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji, bilo ga je u Torinu, Interu, Parmi i Blackburnu, no nigdje nije ostavio trag kao u Istanbulu. Za Tursku je odigrao 112 utakmica i postigao 51 gol.

Sva imovina mu je već godinama zamrznuta zato što je javno govorio protiv Erdoganovog režima. U Kaliforniji je otvorio pekaru s turskim specijalitetima i počeo raditi kao vozač taksija.

„Erdogan me je prvo zamolio da uđem u njegovu stranku da dobije više glasova, a onda me je pretvorio u državnog neprijatelja jer nisam dijelio njegove stavove. Sve su mi uzeli, porodicu protjerali, oca uhapsili… Svi koji su digli glas i tražili demokratiju sada plaćaju cijenu.

Fudbalerima poručujem da se ne bune jer će završiti kao ja i nikad se više neće moći vratiti u Tursku“, rekao je Šukur u intervjuu za talijanski Sportweek i zamolio prijatelje da mu pruže priliku u talijanskom nogometu. 

„Ako je netko dovoljno hrabar da mi pruži priliku, to bi mi puno značilo.“

Izvor: Dnevnik.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.