Vlada Srpske čini sve da cijene održi pod kontrolom

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Vlada Srpske čini sve što je u njenoj moći da održi pod kontrolom cijene energenata u Republici Srpskoj, uprkos njihovom divljanju na svjetskih berzama.

Višković je naveo da ruski partneri, u dogovoru sa Vladom Srpske, neće podizati cijene gasa do kraja godine, iako i one divljaju na svjetskim berzama.

„Cijene gasa u Srpskoj ostaće na istom nivou iako je ugovor za njegovu isporuku istekao krajem septembra. Dakle, cijena će ostati na nivou prije isteka ugovora, za šta imamo obećanje ruskih prijatelja“, rekao je Višković.

Predsjednik Vlade je ocijenio da je to velika pomoć, iako Srpska nije pretjerano veliki potrošač gasa.

„U ime svih građana se zahvaljujem Ruskoj Federaciji koja je na tom planu imala razumijevanje“, rekao je Višković i dodao da će se sa ruskim partnerima pregovarati o novoj cijeni gasa kada se situacija stabilizuje.

On je istakao da će Vlada Srpske održati aktuelne cijene elekrične energije za ovdašnje privredne subjekte, koje su povoljnije u odnosu na Federaciju BiH.

Кada je riječ i o divljanju cijena nafte i naftnih derivata u svijetu, Višković je podsjetio da je Vlada još početkom pandemije virusa korona ograničila marže ove robe u veleprodaji i maloprodaji u fiksnom iznosu od šest do 20 feninga na nabavnu cijenu.

„Nažalost, na nabavne cijene ne možemo uticati, ali možemo da kontrolišemo energente na koje možemo uticati. Time i odgovornim radom smo doprinijeli da stopa inflacije u Srpskoj bude u proteklom mjesecu 2,6 odsto, što je još uvijek podnošnjivo i činićemo sve sve da je zadržimo na tom nivou“, poručio je Višković.

(Srna) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.