U BiH otvorena prva javna kuhinja za bebe

Kako Avaz piše, zahvaljujući Udruženju “Obraduj nekoga“ iz Sarajeva, majke mališana iz Srebrenice i Bratunca, barem neko vrijeme, o tome neće morati brinuti. 

U Bratuncu je otvorena prva javna kuhinja za najmlađu djecu svih nacionalnosti. U sklopu kuhinje je i prostorija u kojoj roditelji besplatno mogu dobiti odjeću za svoje bebe. Gotova jela Predsjednica Udruženja “Obraduj nekoga“ Aida Sadiković-Mehonić za “Avaz“ kaže da nije riječ o tradicionalnoj javnoj kuhinji, u kojoj se kuhaju obroci, već se tu dijeli gotova, fabrička hrana. Članice Udruženja već godinama, u okviru projekta “Idemo na babine-svaki dan“, svakodnevno obilaze socijalno ugrožene obitelji i nose im osnovne potrepštine za najmlađe. Otvaranjem javne kuhinje, barem nakratko, riješit će se problemi s kojima se suočavaju brojne porodice iz Bratunca i Srebrenice. 

Leutar.net U BiH otvorena prva javna kuhinja za bebe

“Trideset beba iz ta dva grada svaki dan dobiva obrok – litar mlijeka, griz, kašice, kakao, čokoladni dodatak za mlijeko, baby bio sok, domaće voće i povrće otkupljeno od lokalnih poljoprivrednika“ – kaže Sadiković-Mehonić. Baby shop U besplatnom “Baby shopu“ nalazi se odjeća za bebe, koja je, takođe, u ponudi roditeljima. 

“Tu su i ostali artikli, od opreme za novorođenčad koju dijelimo trudnicama, pa do hodalica, hranilica, kolica, autosjedalica i ostalog što je potrebno bebama“- navodi Sadiković-Mehonić. Dodaje da ih je u ovom projektu podržala Vlada Kantona Sarajevo sa 26.760 KM, što je dovoljno za četiri mjeseca rada javne kuhinje. Kako pomoći Prednost pri odabiru korisnika kuhinje imat će socijalno ugrožene obitelji prema preporuci centra za socijalni rad te nezaposleni roditelji beba. Iz Udruženja “Obraduj nekoga“ poručuju građanima da pozivom na broj 090/292-045 mogu donirati tri marke i na taj način dati doprinos ovoj humanitarnoj akciji. 

Izvor: Avaz

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.