Profesor digao kredit kako bi tim robotičara BiH otišao na Olimpijadu: OSVOJILI SU PRVO MJESTO!

Iako još pristižu čestitke i nižu se pozitivne reakcije nakon što je tim robotičara iz BiH osvojio prvo mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi, činjenica da su mladi, obrazovani i talentovani ljudi najveće bogatstvo države ipak brzo nestaje iz fokusa javnosti, a posebno onih koji donose odluke.

Podsjetimo, mladi robotičari, okupljeni oko Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT), osvojili su 63,7 od mogućih 65 bodova tokom Olimpijade koja je trajala od 27. juna do 30. oktobra.

Tim u sastavu Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić (Mostar), Luka Jurković, Marko Masnić i Luka Džalto (Čapljina), Fatima Sidran (Stolac), s mentorima Anesom Hadžiomerovićem, Denijem Ajanićem i Arminom Đidelijom, u takmičenju je učestvovao zahvaljujući kreditu koji je podigao profesor matematike i informatike Anes Hadžiomerović, predsjednik CERIT-a.

– Od Grada Mostara dobili smo prostor – četiri zida, pod i plafon. Uložio sam u njega da bi bio koliko-toliko funkcionalan. Imamo četiri stola, četiri stolice, internet nismo imali pa nam se u posljednji trenutak, pred kraj takmičenja, javio gospodin Tarik Muftić iz Amerike i on nam je uplatio internet za dvije godine. Listu potrebne opreme tražilo je i Ministarstvo nauke FBiH i rekli smo im da nam trebaju lemilica, bušilica, brusilica, osciloskop… – kazao je za „Avaz“ Hadžiomerović.

„The 2021 First Global Challenge“ je olimpijada koja se zbog pandemije koronavirusa posljednje dvije godine organizuje u online formatu. Mladi bh. robotičari dobili su isti robotički kit kao i njihove kolege u drugim državama, pa su barem u tom segmentu učestvovali pod jednakim uslovima.

Četiri robota

Priprema jednog od četiri robota:

– Predstavili smo četiri robota – jedan je trebao da digne bocu od pola litra na visinu od 30 cm, drugi da se automatizirano kreće po zadanoj putanji i da raspoznaje boje, treći je trebao da, poput samostrela, ispaljuje loptice na udaljenost od minimalno 3,5 metara, a četvrti da se sam digne na platformu od 70 cm, s tim da mu je minimalna težina sedam, a naš je imao devet kilograma – pojašnjava Hadžiomerović.

Leutar.net Profesor digao kredit kako bi tim robotičara BiH otišao na Olimpijadu: OSVOJILI SU PRVO MJESTO!

Da imaju podršku i uslove barem približne onima u razvijenijim državama, za nadarenu djecu iz BiH ne bi bilo granica.

– Imamo obećanja i nadamo se da će biti ispunjena. Stalno molimo da se ovoj djeci daju stipendije, da im ne damo da odu. Evo, pokazali smo šta znamo. Japan je bio na petom, Amerika na 14. mjestu, Kina i Rusija ne znam ni gdje su – poručuje Hadžiomerović.

Uz podršku Ambasade SAD, prije dvije godine održana je edukacija u 17 srednjih škola, a najbolji učenici sa školskih takmičenja uvršteni su u robotičku reprezentaciju BiH.

Ponosni na nanosatelit

– Naš ponos i dika je nanosatelit “Cube Set Kocka”, koji smo povezali s meteorološkim balonom i pustili ga jedan kilometar u visinu. Izvršili smo mjerenja poput atmosferskog pritiska, vlažnosti zraka, temperature, UV zračenja, zagađenosti zraka, jačine svjetlosti i napravili nekoliko panoramskih fotografija Mostara – kaže Hadžiomerović.

Izvor: Avaz.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.