Vlada Srpske rasprodaje državno zemljište na Jahorini

JAHORINA – Vlada Republike Srpske ovih dana je jedan od najvećih trgovaca zemljištem na Jahorini, a za ukupno 620 kvadrata zemlje od kupaca su naplatili 260.400 maraka, odnosno 420 maraka po kvadratu.

Najviše zemlje, i to 248 kvadrata za nepunih 105.000 maraka kupio je Saša Janković, koji je na taj način objedinio svoje parcele.

Iz Vlade kažu troškove oko notarskog ugovora snosi kupac kao i da zemljište ne smije koristiti mimo namjene.

Ugovor o prodaji zemljišta naročito će sadržavati odredbu o zabrani korišćenja zemljišta osim namjene za koju je prodato neposrednom pogodbom i odredbu da se kupljena pacela ne može prodavati trećim licima samostalno već samo kao dio građevinske parcele sa zemljištem u vlasništvu kupca”, navode u Vladi Srpske obrazlažući svoju odluku o prodaji.

Zemljište je “pazario” i biznismen iz Bijeljine Ljubomir Stević, vlasnik firme “Monaco”. Za 234 kvadrata morao je da iskešira nepunih 100.000 maraka, a za njega važe ista pravila kao i za Jankovića kada je riječ o prodaji i korištenju zemlje.

Kao treći kupci parcela pojavili su se Dejan i Vladimir Trkulja, a za 138 kvadrata im je naplaćeno 57.960 maraka.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je prošle godine u dogovoru sa upravom Olimpijskog centra Jahorina, predstavnicima opština Pale i Trnovo te vlasnicima parcela i objekata postigla dogovor u vezi sa dokupom zemlje i legalizacijom, gdje je maksimalna cijena ograničena na 420 maraka po kvadratu.

To je daleko ispod aktuelnih cijena koje idu i do 850 KM po kvadratnom metru.

Cilj je bio da se trajno riješi problem u vezi imovinsko-pravnih odnosa na planini.

Vrijednost zemljišta na Jahorini u posljednjih nekoliko godina vrtoglavo raste, prvenstveno zahvaljujući investicionom ciklusu vlasti u Srpskoj koja je u ovu planinu u kratkom periodu upumpala na desetine miliona maraka koje su potrošene na infrastrukturu, ali i u, teško opravdivu, luksuznu obnovu državnog hotela „Rajska dolina“.

CAPITAL: D. Tovilović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.