Svjetski lideri u cipelama iz Republike Srpske

BANJALUKA – Vrijedne ruke, mahom ženske, širom Republike proizvode kvalitetnu obuću na kojoj nam mogu pozavidjeti mnogi, a u prilog tome govori činjenica da su cipele iz Srpske obišle cijeli svijet, jer njih nose svjetski lideri, od Aleksandra Vučića do Vladimira Putina.

Odgovornost u radu i predanost odavno su na ovim prostorima prepoznale svjetske firme, koje već godinama sarađuju sa domaćim preduzećima i povjeravaju im ozbiljne poslove.

Zamjenik direktora Fabrike obuće „Dermal“, koja u Kotor Varošu i Kneževu zapošljava 1.240 radnika, Stefan Bubić s ponosom priča za „Glas Srpske“ da već osam godina rade sa njemačkom kompanijom „Haidž“. U pogonu u Kneževu za ovu kompaniju rade obuću proizvodne linije „crni orao“, odnosno treking i program lovačke opreme, u koju spada i cipela koju nosi predsjednik Rusije.

„Cipele koje nosi predsjednik Putin jedan su od najboljih artikala na tržištu, imajući u vidu da su napravljene od materijala vrhunskog kvaliteta, zbog čega je i njihova cijena visoko pozicionirana. Proizvodimo oko 500 pari mjesečno, uglavnom po posebnim narudžbama. Cijena u maloprodaji je 199,9 evra. Cipela je nepromočiva i uglavnom je za šetnju, lov i druge aktivnosti“, rekao je Bubić i dodao da proces proizvodnje jednog para traje oko dva časa.

Cipela je napravljena od kvalitetnog prirodnog materijala, junećeg nubuka, a unutra je goroteks postava. Nakon što je Srpskom i regionom odjeknula vijest da cipele proizvedene u „Dermalu“ nosi Putin, na njihovu adresu svakodnevno stižu potraživanja sa svih strana, od Hrvatske do Crne Gore.

Leutar.net Svjetski lideri u cipelama iz Republike Srpske

Osim za „Haix“, rade i za „Meind“, koji je vlasnik slovenačke „Planike“, kao i žensku modnu obuću za „Paul Green“.

„Proizvedemo dnevno oko 6.000 pari gornjišta i oko 1.200 pari gotove obuće“, istakao je Bubić, podsjetivši da su punom parom radili i u jeku pandemije virusa korona, zapošljavali dodatne radnike i proširivali fabriku. Inače, ova fabrika obuće spremala je desetine hiljada pari obuće za „Oktoberfest“ u Minhenu, zatim cipele za englesku i francusku vojsku, kao i za zaposlene u belgijskim poštama, te američke vatrogasce.

Osim kvalitetnih cipela iz Kneževa i Kotor Varoša, svijet su obišle i one proizvedene u Derventi i Banjaluci.

Vlasnik i direktor derventske fabrike obuće „Sanino“ Radovan Pazurević s ponosom priča da su sve sudije na Svjetskom prvenstvu u fudbalu koje je održano 2018. godine u Rusiji nosile kopačke koje su napravljene u ovoj fabrici.

„Napravili smo 351 par kopački za sudije, od kojih jedan par čuvamo u vitrini kao souvenir“, rekao je Pazurević. Prisjetio se i kako je lani pripremao poklon za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Pozvali su me iz Kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović i kazali da ona ima želju da predsjedniku Vučiću za rođendan pokloni nešto što je proizvedeno u Srpskoj, te je odluka pala na cipele iz „Sanina“ – prisjetio se Pazurević. Tek nakon što je pristao, saznao je da je rođendan sutradan. Ističe da je izabrao jedne od kvalitetnih i udobnih cipela koje nastaju u ovoj fabrici i u kutiju spakovao cedulju na kojoj piše da su proizvedene u Srpskoj. Osim toga, ponosan je jer je cipele poklonio i patrijarhu Porfiriju, koji je rodom iz najmlađeg grada Srpske. 

Direktor banjalučke „Beme“ Marinko Umičević prije nekoliko godina poslao je dva para cipela, a potom i papuče bivšoj prvoj dami SAD Melaniji Tramp. Osim toga, cipelice je poslao i sinu i kćerki Novaka Đokovića.

„Pripremamo cipele Angeli Merkel, za odlazak u penziju. Ona štiklu ne nosi, biće ravne, onako u njenom stilu. Jedva smo došli do broja, preko nekih veza“, priča Umičević, ne želeći da otkrije koji broj cipela nosi Merkelova. Dodao je da je plan da bivšoj njemačkoj kancelarki cipele pošalje u decembru, za katolički Božić.

„Izabrali smo baš nju da joj penzija bude udobnija u našim cipelama. Stavićemo mali kamen da je žulja, da se sjeti da je ovdje mogla da napravi novi Hongkong, ali nije“, poručio je Umičević.

Izvor: Glas Srpske

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.