SVAKOM RADNIKU DO 40 KM Uskoro još jedan rast plata, Vlada RS već napravila plan za povećanje zarada

Vlada RS planira da naredne godine u povećanje plata svih zaposlenih u Srpskoj uloži dodatnih od 90 do 100 miliona konvertibilnih maraka, saznaje Srpskainfo.

Cilj je da svaki zaposleni ima veću platu za 30 do 40 KM mjesečno, a krajni cilj svih socijalnih partnera je da za tri godine prosječna plata u Srpskoj bude oko 1.300 KM. Odnosno, da svake godine raste u prosjeku za stotinak maraka.

Podsjećamo da je i ministarka finansija RS Zora Vidović u četvrtak najavila da će u idućoj godini doći do povećanja plata i penzija u Srpskoj, te da bruto domaći proizvod na kraju ove godine imati rast iznad očekivanog.

Vlada RS je već dva puta povećavala neoporezivi dio dohotka u cilju povećanja plata zaposlenima.

Prvi put je to bilo 2019. godine kada su plate povećane za 30 KM, a drugi put ove godine kada su plate povećanje za 20 maraka.

Kako saznaje Srpskainfo, ovaj put neće biti povećan neoporezivi dio dohotka već se traži model drugačijeg obračuna plata u Srpskoj na osnovu čega bi plate bile povećane.

Predviđeno je da detalji uskoro budu objelodanjeni javnosti.

Prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 1.026 konvertibilnih maraka. Međutim, prosječne plate u realnom sektoru su znatno ispod prosjeka i iznose oko 800 maraka.

Povećanje plata u ovom trenutku je, kako su svjesni i sami poslodavci, sada jedini mogući pokušaj da zadrže radnu snagu. Neki od njih su, zbog nedostatka radnika, primorani da imaju samo jednu smjenu i to u uslužnoj djelatnosti.

Osim toga, sve više poslodavaca se odlučuje da uvozi radnu snagu, a u čemu prednjače u građevinarstvu.

INFLACIJA

Inflacija u Srpskoj u septembru je iznosila 2,6 odsto i najniža je u okruženju – tvrdi ministarka finansija RS Zora Vidović. – Čula sam neke komentare da inflacija raste brže od BDP, što apsolutno nije tačno. Naš BDP je u prvom tromjesečju rastao 2,3 odsto, u drugom 10,2 odsto, a u trećem između pet i šest odsto. Procjene su da će BDP na nivou 2021. rasti između 5,5 i šest odsto. Inflacija neće dostići taj procenat, preduzimamo mjere u našoj moći da se to ne desi – rekla je ona.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.