Erdogan uoči dolaska Dodika: Moramo sačuvati amanet Aliji

– Ulagaćemo svaki vid napora kako ne bi bilo uništeno ono što je rahmetli Alija Izetbegović ostavio u amanet – rekao je Erdogan.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH sutra putuje u Tursku, gdje će razgovarati sa tuskim predsjednikom Redžepom Taipom Erdoganom o krizi u BiH.

Dodik kaže da je ubijeđen da je Erdogan do sad dobijao pogrešne i jednostrane informacije o stanju u BiH i da vjeruje da je on (Erdogan) čovjek koji ne želi da radi ništa na teret drugih naroda u BiH i u tom pogledu vidi prostor za razgovor.

Dva dana uoči tog sastanka Erdogan je u nedelju okupio predstavnike bošnjačkih organizacija u Turskoj, poručivši da njegova zemlja neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina doživi patnju koju je doživjela 1990-ih godina.

„Mi ćemo i dalje biti uz našu bošnjačku braću na mnogo snažniji i drugačiji način. Uložili smo, a i dalje to činimo, kako bi mirno okruženje uspostavljeno nakon rata bilo trajno. Pružili smo podršku bez ikakve diskriminacije za očuvanje multikulturalnog i etničkog identiteta Bosne i Hercegovine i njene stabilnosti. Od Dejtonskog mirovnog sporazuma, Turska je bila najveća prepreka da se ponovo ne dogode tužni događaji koji su se dešavali u Bosni i Hercegovini u prošlosti. Korist od projekata koje je Turska implementirala u Bosni i Hercegovini, razvojne pomoći koju pružala kao i od ulaganja turskih kompanija, imaju Bošnjaci kao i Srbi i Hrvati“, kazao je Erdogan.

Kako prenosi Anadolija, Erdogan se pohvalio da se prema planu odvijaju radovi u vezi auto-puta Sarajevo-Beograd koji će značajno doprinijeti razvoju ekonomije regiona.

Ovo nije samo projekt izgadnje puta, nego, kaže on, istovremeno sa svih aspekata projekt mira..

”Želimo da Balkan bude mjesto mira u Evropi, razvijeniji i ekonomski jači. Nikako ne želimo da Bosna i Hercegovina postane mjesto borbe i sukoba onih koji imaju interese na tom području. Uz taj stav smo nakon posljednjih tenzija koje su otvorile rasprave o jedinstvu i cjelovitosti BiH, značajno ubrzali naše diplomatske napore“, kazao je on.

Erdogan je podsjetio i kako ga je Dodik tokom njegove posjete Sarajevu pozvao da bude posrednik.

„Tada je i uvaženi (član Predsjedništva BiH Milorad, op.a.) Dodik predložio posredovanje. Sve strane u BiH su željele da Turska bude uključena u ovaj proces. Mi smo rekli: “Vi ste međusobno odlučni, mi nudimo posredovanje, ali uvaženi Dodik, to ne može biti samo na tvoje traženje. Snažnu podršku trebaju dati i (član Predsjedništva BiH Šefik, op.a) Džaferović i  predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko, op.a.) Komšić“, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je o tome 18. septembra u Istanbulu razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“U srijedu sam ugostio (zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije – SDA, op.a.) Bakira Izetbegovića, imali smo radni ručak. S bratom Bakirom sam razgovarao o stanju u državi i tenzijama, razgovarali smo kako postići rješenje prije nego što dođe do eskalacije. Na sastanku smo imali priliku razgovarati o doprinosima koje Turska može imati u ovom procesu. Nadamo se da ćemo u narednim danima moći ugostiti zvaničnike iz BiH, prvenstveno Dodika, Komšića i Džaferovića. Planiram ih ugostiti u Ankari i tu obaviti potrebne razgovore. Ulagaćemo svaki vid napora kako n bi bilo uništeno ono što je rahmetli Alija Izetbegović ostavio u amanet“, rekao je Erdogan.

Dodao je kako će nastaviti dijalog sa svim stranama kako se BiH ne bi ponovo vratila u stare teške dane.

Rekao je i da planira možda jednodnevnu posjetu Srbiji ili pozvati i ugostiti i Vučića u Ankari.

”Vjerujem da ćemo ovo pitanje prevazići u kratkom vremenu na osnovima pravde i pravičnosti uz pristup baziran na kompromisu i rješenju. Znam da ste i vi kao i svi Bošnjaci u našoj zemlji s razlogom zabrinuti zbog rastućih tenzija. Svjestan sam i da naš narod pomno prati dešavanja.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.