Vučić odgovorio na optužbe kongresmena: Ja sam Robin Hud jednog malog naroda

„Dokaz korpucije je činjenica da sam se trudio da nabavim respiratore, lekove i veštačka pluća za naš narod, kada su veliki presretali avioni i hteIi da sve ode u njihove zemlje – oni lepo da žive, a mi lepo da umriemo“, tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio na optužbe koje su stigle od američkih kongresmena. On se uporedio sa Robin Hudom.

„Super, ja sam kriv za to. To nije nikakav dokaz nikakve korupcije, već moje borbe, pa makar bio Robin Hud iz jednog malog naroda koji se borio za svoje ljude. To bih ponovio i u budućnosti, to ću uvek da uradim. Moj posao je da pomažem građanima Srbije, a ne da ponmažem građanima Amerike ili bilo koje druge zemlje“, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da je taj zahtev potpisalo nekoliko kongresmena iz Demokratske stranke, te da je on „jednopartijski“, a da će se videti „koliko će kongresmena da potpiše „srpsku“ rezoluciju u narednih mesec dana“. On je rekao da se ne plaši zamrzavanja imovine i računa u inostranstvu „jer ih nema“: „Molim ih da mi zamrznu imovinu u inostranstvu. Meni ne možete da nadjete nijedan račun. Nemam nijedan račun van ove zemlje, ne mogu da ga zamrznu, niti imam pare niti imam račune“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao komentarisao i to što Srbija nije među zemljama pozvanim na onlajn Samit za demokratiju koji organizuje predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, da „svako ima pravo da ocenjuje tuđu demokratiju na način na koji hoće“. Vučić je odgovarajući na pitanja novinara nakon primanja vakcine protiv korona virusa na Beogradskom sajmu rekao da „svako ima pravo da bira koga će da pozove“.

Šta zameraju kongresmeni

Sedmorica kongresmena SAD uputili su pismo predsedniku države Džozefu Bajdenu sa zahtevom da se ta država aktivnije angažuje u suzbijanju korupcije u Srbiji, sprečavanju gušenja slobode medija i organizovanju slobodnih i fer izbora. U pismu se, između ostalog, navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić produbio korupciju, da je vlast omogućila ogroman profit televiziji Pink i da su poslovi državnog Telekoma obavijeni velom tajni.

U pismu kongresmena upućeno prvom čoveku najmoćnije sile na svetu, navodi da se da su duboko zabrinuti zbog političke i humanitarne situacije u Srbiji.

Kongresmeni podsećaju da je Bajden tokom posete Srbiji, u avgustu 2016. godine, kao potpredsednik SAD, poručio da je u interesu te zemlje prosperitet Srbije.

„Stoga ohrabrujemo vašu administraciju da se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem angažujete u borbi protiv korupcije i da se se suzbiju napadi na slobodne medije. Oba pitanja su ključna za Srbiju i za njene težnje da postane deo Evropske unije“, navodi se.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmisli o upotrebi izvršne naredbe 14033, koja podrazumeva „Blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD za osobe koje utiču da destabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu“.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.