Reklamacija moguća I BEZ RAČUNA: U Srpskoj stupio na snagu zakon koji je poboljšao prava potrošača

U Republici Srpskoj konačno je moguće reklamirati proizvod i ako ste izgubili račun. Osim toga, definisani su i rokovi za reklamaciju polovnih proizvoda.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ podsjećaju da je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačima kojima su uvedene određene novine.

– Ako vam izblijedi račun ili ga izgubite, kupovinu možete dokazati putem ovjerene garancije, otpremnice, slip – u slučaju plaćanja bankovnom karticom, izvoda sa tekućeg računa, potvrdom o prijemu robe ili priznanicom – kažu u ovom Udruženju.

Takođe, konačno su zakonom definisani i rokovi u kojima se štite potrošači ukoliko kupuju polovnu robu, kao što je bijela tehnika ili polovni automobili.

– Ako trgovac u odgovoru, u pisanoj formi, osporava nedostatak koji se pojavio nakon roka od šest mjeseci od kupovine, ali ne duže od dvije godine, odnosno godinu dana za polovne proizvode, a potrošač ne odustaje od svog zahtjeva, potrošač može zatražiti stručno mišljenje o nedostatku od ovlaštenog tijela ili ovlaštenog sudskog vještaka u Republici. Troškove vještačenja snosi trgovac, ukoliko se vještačenjem dokaže nedostatak – objašnjavaju u Udruženju “Don”.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.