CNN sastavio listu najljepših malih gradova u Evropi, među njima su i jedan iz Hercegovine

Na listi se nalazi mnogo gradova, ali pažnju privlače izbori iz naše regije – jedan se grad nalazi u Hercegovini!

Pariz, Rim, Barcelona i ostale evropske metropole često su uvrštene na liste najljepših gradova, ali i mali gradovi evropskog kontinenta sa svom svojom prekrasnom arhitekturom, kulturom i tradicijom nude mnogo sadržaja bez velikih gužvi velegrada. 

CNN je na svoju listu najljepših malih gradova uvrstio nizozemski Giethoorn, portugalski Guimarães, grčki Nafplio, njemački Dinkelsbühl, norveški Reine i još nekoliko evropskih gradića vrijednih posjete, no među njima su se našla i tri neobična kandidata iz regije – slovenski Piran, hercegovački Mostar i hrvatska Korčula.

Piran

Leutar.net CNN sastavio listu najljepših malih gradova u Evropi, među njima su i jedan iz Hercegovine

Smješten na vrhu istarskog poluostrva s izlazom na Jadransko more, maleni Piran često nazivaju i „mini Venecijom“, a razvili su ga Mlečani, koji su je osvojili 1283. godine. Gradić krase kameni zvonik, zanimljiva arhitektura i ribarski čamci usidreni u malenoj luci.

Korčula

Leutar.net CNN sastavio listu najljepših malih gradova u Evropi, među njima su i jedan iz Hercegovine

Gradić na istoimenom ostrvu koji je svjetski poznat kao rodno mjesto Marca Pola, grad je svjetske klase zajedno sa svojim blistavim bijelim ulicama i zgradama isklesanim od ostrvskog kamena, a krasi ga i prekrasna arhitektura iz mlečanskog nasljeđa. Korčula je bila i grčka kolonija zvana Korkyra Melaina, zatim ilirska i rimska zvana Corcyra Nigra, zatim bizantsko i naposlijetku slavensko naselje.

Mostar

Leutar.net CNN sastavio listu najljepših malih gradova u Evropi, među njima su i jedan iz Hercegovine

Mostarski Stari most, koji su izgradili Osmanlije u 16. vijeku, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

Uzdignut visoko preko rijeke Neretve, most je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalno stanovništvo praktikuje skokove sa spomenutog mosta, što se razvilo u službenu stanicu na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving. Most su 1993. godine sršiule hrvaskte snage tijekom rtaa, a rekonstruirani most izgrađen je 2004. godine. Mostar je danas omiljeno odredište u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet iz Dubrovnika.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.