Ugostitelji najavili: Diže se cijena kafe na 2KM

U većini ugostiteljskih objekata, od 1. decembra, cijena kafe bi trebala dostići cijenu od 2KM, potvrdilo je nekoliko vlasnika ugostiteljskih objekata. Razlog je, kako kažu, što cijene svega neprestano rastu, a kafa godinama ”miruje”. 

Kako doznajemo, većina ugostitelja se usaglasila s tom odlukom zbog porasta nabavnih cijena kafe, šećera, te dodatne opreme koja utiče na cijenu kafe.

”Zadnjih 10 godina cijena kafe je ista, a nabavna cijena raste iz godine u godinu. Svi gledaju samo kafu, a niko ne gleda ostatak opreme, kao što su šećer, vrhnje, kašikice, industrijska struja i voda čije su cijene takođe porasle. Nabavna cijena kafe u zadnjih 10 godina je porasla za 100%, a cijena kafe u kafićima je ostala ista”, poručio je jedan od ugostitelja.

Drugi ugostitelj nam kaže kako su primorani dignuti cijene.

”Najlakše je reći ‘Kako radiš, vazda ti bašta puna’, a niko ne gleda kolike troškove iziskuje održavanje lokala. U Hrvatskoj plaćaju kafu po 16 kuna, pa se niko ne žali. Poskupjele su osnovne životne namirnice, samim time se povećavaju i naši troškovi, tako da definitivno moramo poraditi na novim cijenama i usuglasiti ih sa nabavnim”, istaknuo je te dodao kako je prije nekoliko godina istu kafu plaćao oko 25KM, a sada je plaća 40KM.

Ranije su proizvođači i distributeri kafe u BiH najavili kako su poskupljenja neizbježna pa se očekuje da će kafa poskupiti za 25 posto do kraja godine. Svjetsko tržište kafom uzdrmano je zbog suše i sve skupljeg prevoza pa je tako cijena kafe najviša u posljednjih deset godina.

I iz drugih gradova u BiH dolaze vijesti kako će kafa, čiju cijenu diktiraju sami ugostitelji, poskupiti pa će kućni budžeti, koje cijene ”udaraju” sa svih strana, pretrpjeti još jedan udar. No, kafa je ipak stvar koje se, barem u Hercegovini, teško odreći.

Izvor: Bljesak.info

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.