Građani Srpske žiranti za milionski kredit „Lutrije“

Banke u BiH očigledno nemaju povjerenja i ne žele da kreditiraju „Lutriju Republike Srpske“ bez garancija, pa je Vlada Republike Srpske odlučila da dug „Lutrije“, ako zatreba, plati iz Budžeta, saznaje portal CAPITAL.

Odluka Vlade stupiće na snagu iduće sedmice, a njome je definisano da se daje saglasnost za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje „Lutrije RS“ kod poslovnih banaka u iznosu od 2,1 milion maraka.

„Republika Srpska, kao davalac garancije, bezuslovno garantuje plaćanje neisplaćenih obaveza prema ugovoru koji će se zaključiti između „Lutrije RS“ i konzorcijuma banaka: NLB i Komercijalna banka“, navedeno je u Odluci Vlade.

Kredit od 2.175.000 KM „Lutrija“ uzima na period od osam godina po nominalnoj kamatnoj stopi od 3,97 odsto, uz plaćanje jednokratne naknade za obradu kredita u visini od 0,10 odsto iznosa kredita ili 2.175 KM.

„Namjena kreditnog zaduženja je refinansiranje kreditnih obaveza i finansiranje prenesenih obaveza iz prethodnog perioda. U slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta od „Lutrije“ prema bankama, Republika Srpska izvršiće plaćanje iz budžeta“, definisano je Odlukom.

CAPITAL je ranije pisao da „Lutrija“ namjerava da diže kredit od 2,5 miliona KM kako bi između ostalog i opštini Prnjavor isplatila 1,17 miliona maraka koje joj duguje po osnovu poreza na loto dobitak od 3,2 miliona maraka iz septembra 2019. godine.

Kako se vidjelo iz dokumentacije već je postojalo rješenje Poreske uprave o prinudnom izvršenju u korist Prnjavora.

S obzirom da je “Lutrija” obavezna da plati porez, otvara se pitanje da li će i druge opštine i gradovi u Srpskoj u kojima su ranije izvučeni loto dobitnici tražiti naknadu kao i Prnjavor. Ako se uzmu u obzir posljednje presude, na to imaju sasvim legitimno pravo, osim u slučaju zastare potraživanja.

Takođe nejasno je da li je i kome Državna Lutrija Srbije uplaćivala porez za koji se ispostavilo da pripada lokalnim zajednicama u kojima je uplaćen tiket.

(Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.