Zaposleni ljubinskog Doma zdravlja štrajkuju zbog neisplaćenih plata

Zbog neisplaćenih plata, šesti dan zaposleni u ljubinjskom Domu zdravlja organizuju jednočasovni štajk upozorenja.

Ukoliko se ubrzo ne iznađe rješenje najavljuju i generalni štrajk, koji bi značio i obustavu rada ove zdravstvene ustanove.

Pomoć očekuju od resornog ministarstva.

Јednočasovnim štajkom upozorenja ljubinjski medicinari i danas pokušavaju ostvariti svoja prava. Duži period isplaćuje im se se tek onoliko novca koliko preostane od nedovoljne mjesečne tranše. U kašnjenju su četiri plate.

– Primimo puni iznos ali je to uvijek 30 odsto od onog mjeseca, 70 odsto od ovog mjeseca, poslednji put smo primili punu platu u aprilu – rekao je Milovan Kučinar, predsjednik Sindikata Doma zdravlja.

Ozbiljniji finansijski problemi počeli su u prošloj godini pojavom kovida, kada su i rashodi ove zdravstvene ustanove postali veći. Mjesečnu tranšu od Fonda zdravstva, koja se formira na osnovu broja pacijenata, dijele Dom zdravlja, u kojem u osam službi radi 15 medicinara i privatna ambulanta porodične medicine. Tim novcem prije pandemije Dom zdravlja nekako je „spajao kraj s krajem“, a sada je, kažu, dovoljan da pokrije samo osnovne troškove.

– Cijelu prošlu godinu smo imali nedovoljnu tranšu i za plate a kamoli za troškove koji su u kovidu bili enormni, tako da smo išli stalno na uštrb plata a ne na uštrb pacijenata, tako da smo za godinu dana primili osam plata – rekla je Svjetlana Vojičić, direktorka Doma zdravlja Ljubinje.

Sindikalci zahtjevaju isplatu 90 odsto julske plate i cijelu platu za avgust.

– Mi smo svi porodični ljudi, imamo djecu školujemo i hranimo, ne možemo objasniti da imamo kapacitet smanjenog osoblja, a da imamo i povećan obim rada s obzirom da je kovid, a da nemamo finansijska sredstva da zadovoljimo svoje egzistencijalne potrebe – kaže Silvija Vujović, medicinska sestra.

Nadležni u Domu zdravlja smatraju da bi sa dodatnih 70 do 80 hiljada KM u budžetu ustanove na godišnjem nivou riješili problem finansija. Drugi način je trezorsko poslovanje. U suprotnom će, kažu, stupiti u generalni štajk i staviti ključ u bravu Doma zdravlja.

Izvor: RTRS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.