Kako u Srbiji čak i neki ljekari liječe koronu: Lijekom za konje i Pavlovićevom masti

Ivermectin, medikament koji se svugdje u svijetu koristi za eliminaciju parazita iz organizma životinja, najčešće konja i krava, u Srbiji se već nekoliko mjeseci koristi kao „čudotvorni lijek protiv korone“, što tamošnjim ljekarima zadaje velike probleme.

No, odakle zapravo ideja da se ovakav lijek, koji se za ljudsku upotrebu može propisati samo u ekstremno rijetkim slučajevima parazitskih infekcija, koristi za liječenje virusne infekcije, što covid svakako jeste.

Viber grupa antivaksera

Sve je, naime, počelo od Viber grupe antivaksera „Lekari i roditelji za nauku i etiku, (skraćeno LRNE)“, u kojoj su svakodnevno razmjenjivani u najmanju ruku bizarni savjeti o temi (ne)liječenja od infekcije koronavirusom. Grupa je u svega nekoliko sedmica imala 11.000 članova.

Na grupi su se mogli pročitati razni savjeti, od liječenja kapima iz manastira Poganovo do ušpricavanja Pavlovićeve masti u nos, koja se inače koristi za ublažavanje pelenskog osipa kod beba. Sve je moglo biti korišteno za liječenje covida, osim onog što je jedino naučno dokazano i efektivno – vakcine protiv koronavirusa.

Ako izuzmemo strah od bolesti iz čitave ove priče, ostaje nam opasno neznanje kao povod za uzimanje Ivermectina. Od kada se pojavila lažna teorija kako ovaj lijek liječi covid, ljekari i veterinari širom svijeta apeluju da se on ne koristi za liječenje ljudi .

Alternativne metode u liječenju

I ovo bi, uglavnom, stavilo tačku na čitavu ovu priču, jer uvijek je bilo onih koji su koristili „alternativne“ metode u liječenju, da se u čitavu priču nisu uključila i neka ugledna imena iz srbijanskog medicinskog establišmenta. Međutim, ne u pozitivnom smislu.

Naime, profesorica s Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević, kao i ugledni kardiolog iz Niša prof. dr. Bojko Bjelaković, koji je načelnik Odjeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju KC Niš, uključili su se u ovu grupu, svesrdno dijeleći pozitivna iskustva u liječenju ovim lijekom, a išli su tako daleko da su ga čak i preporučivali pacijentima, a da nisu poznavali njihovu historiju prijašnjih oboljenja ili moguće alergijske reakcije.

Rezultati su bili katastrofalni, a mnogi pacijenti požalili su se na čitav niz nuspojava poput bijele stolice, povišenog bilirubina u krvi, žutila kože, svraba po tijelu, modrica i mnogih drugih. Neki su čak prijavili i iskašljavanje krvi i ozbiljne neurološke probleme.

Koliko je uistinu „djelotvoran“

U međuvremenu, čitav slučaj dobio je veliki prostor u srbijanskim medijima, a u sve su se uključili i istražni organi u Srbiji. Veliki broj članova grupe nalazi se pod istragom, a pomenuti dr. Bjelaković je jučer smijenjen s pozicije načelnika Odjeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju KC Niš.

U međuvremenu, Srbija dnevno bilježi između šest i sedam hiljada novozaraženih koronavirusom, što je najviše u regionu, a alarmantan je i broj umrlih, kao i onih koji se nalaze na respiratoru. Koliko je uistinu „djelotvoran“ Ivermectin, možda najbolje govori poruka koju je doktorica u penziji Slavica Plavšić dobila od svojih prijatelja koji rade u crvenoj zoni covid-bolnica.

„Ivermectin ludilo! Javljaju kolege iz crvenih zona da su bolnice pune pacijenata koji su ‘uspješno’ započeli liječenje Ivermectinom!? Imaju svoje Viber grupe i ordinarijuse koji ovim otrovom liječe čak i djecu i trudnice. Koliko si probila dno jadna Srbijo?“

Klix.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.