BiH prva po broju državnih preduzeća: Polovina nelikvidna

BANjALUKA – U BiH je najveće prisustvo javnih preduzeća među svim državama zapadnog Balkana i većini zemalja Evrope i centralne Azije, navedeno je, između ostalog, u izvještaju Svjetske banke pod nazivom “Ažurirana sistemska dijagnostika zemlje”.

Kako stoji u ovom dokumentu, u BiH postoji najmanje 550 javnih preduzeća u gotovo svim sektorima i tržištima, a dominiraju u energetici, rudarstvu, telekomunikacijama, transportu i komunalnim djelatnostima.

– Na javna preduzeća otpada oko 11 odsto zaposlenosti i u njihovom vlasništvu je oko 40 odsto stalnih sredstava. Ona uzrokuju poremećaje na tržištu rada, jer su kod njih plate 40 odsto veće nego u privatnom sektoru, uprkos niskoj produktivnosti – upozoravaju stručnjaci Svjetske banke.

Rješavanje pitanja upravljanja sektorom javnih preduzeća u BiH je od najvećeg značaja, posebno zbog, kako je navedeno, finansijskih problema.

– Većina javnih preduzeća, i to na svim nivoima vlasti, posluju kao gubitaši. Njihov dug trenutno je četiri milijarde evra ili 26 odsto BDP-a, a neizmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa procjenjuju im se na više od 600 miliona evra – upozoravaju iz Svjetske banke.

Istaknuto je da je polovina javnih preduzeća na području BiH nelikvidna, a oko 15 odsto njih došlo je do tačke nesolventnosti.

– Procjenjuje se da direktna i indirektna finansijska podrška koja se daje javnim preduzećima sa svih nivoa vlasti iznosi oko pet odsto BDP-a svake godine, što stvara ogroman fiskalni pritisak – navedeno je u ovom izvještaju.

Iz Svjetske banke upozoravaju da je u BiH potreban sistematski pristup upravljanju ovim preduzećima, a to uključuje definisanje ciljeva i uslova za vlasništvo nad preduzećima.

– Opravdanost javnog vlasništva nad kompanijama nije jasno definisano. Nemaju utvrđene ciljeve ni indikatore učinka, što znatno ograničava potencijal za sprovođenje nadzora i procjenu učinka – istaknuto je u izvještaju.

Kako je navedeno, i institucionalni aranžmani i propisi treba da budu dorađeni s ciljem omogućavanja jasnog vlasništva i nadzora. Dorada zakona o koncesijama i javno-privatnom partnerstvu bi omogućila privatne investicije u nekim sektorima. Upravljanje javnim preduzećima treba da bude ojačano, uključujući i mehanizme imenovanja nezavisnih članova odbora.

Potrebna su, kako je istaknuto, i čvrsta budžetska ograničenja da bi se stimulisala efikasnost i finansijska odgovornost javnih preduzeća.

– Subvencije treba da budu uslovljene pružanjem određenih unaprijed definisanih javnih usluga na otvoren i transparentan način. Kao dio jačanja finansijske održivosti, od ključnog značaja biće prestanak tolerancije stvaranja neizmirenih obaveza – stoji u izvještaju Svjetske banke.

Usluge

Kvalitet javnih usluga koje pružaju javna preduzeća u BiH je slab i to posebno na lokalnom nivou.

– Neizmirene obaveze javnih preduzeća po osnovu poreza i doprinosa ugrožavaju održivost ostalih davalaca javnih usluga, poput penzionog i zdravstvenog fonda – navedeno je u izvještaju Svjetske banke.

Izvor: Glas Srpske

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.