Vučić zabrinut: Zima će biti duga i hladna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će tražiti bolje uslove u Moskvi po pitanju snabdevanja gasa.

– Ne znamo kako ćemo da rešimo pitanje poskupljenja gasa – rekao je on.

Dodao je da je Moldavija rešila problem sa Rusima i podsetio da će imati sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

– Jasno je da je kombinovana formula naftna i berzanska cena, a mi ćemo ćemo da molimo za nešto povoljnije uslove – rekao je on na B92.Napomenuo je da od toga zavisi i budućnost zemlje, jer trošimo gas iz naših rezervi iz Banatskog dvora. Trenutno su rezerve na 219 miliona kubnih metara gasa, a bilo je 246 miliona.

Trošimo gas da održimo cenu struje, da ne moramo da je uvozimo sada kada je najskuplja, da pomognemo elektranama da koriste nižu cenu gasa, od 270 dolara za 1.000 kubnih metara – rekao je Vučić.

On je kazao da od uslova kako će izgledati nabavka gasa, a zima će, kako je rekao biti duga i hladna, zavisi i povećanje plata i penzija.

– I sad nam je pitanje hoćemo li brzo da obnovimo TENT 1 blok i da napravimo dogovor sa Putinom, onda bismo mogli da idemo i na veći rast plata i penzija ali cilj je najpre da ne povećavamo cene gasa i struje – rekao je on.

Vučić je napomenuo da Srbija ima najniže cene struje i gasa, samo Moldavija i Ukrajina imaju niže.

. Najglasniji su oni koji govore o zagađenom vazduhu. Oni koji sednu sami u automobil u stanju su da za to okrive državu. To mora da bude zajednički rad – rekao je on.

– Onda bih mogao sa sigurnošću da kažem da u drugoj polovini godine možemo da očekujemo veće povećanje plata i penzija, ali neću jer ne mogu da garantujem. Hoću da garantujem građanima toble sobe, kažu biće hladna zima, da ne povećavamo cenu struje i gasa bar do kraja grejne sezone, iako je to opterećenje za državu – rekao je Vučić.

Put u Rusiju i obnovljivi izvori energije

Predsednik bi trebalo da uskoro poseti prestonicu Moskve i da sa predsednikom Vladimirom Putinom pregovara o cenama gasa.

– Moliću Putina za povoljnije uslove. Da li ćemo uspeti, ne znam. Ali, od toga nas zavisi – rekao je Vučić.

Dodao je da se zemlje sada odlučuju za nuklearne elektrane, da je čak I Bil Gejts rekao da su nuklearke “opet u modi”.

Francuska ih, kaže, pravi šest novih, u Nemačkoj se tome protive Zeleni, koji su ostvarili dobar rezultat na izborima i biće u vladi sa socijalistima i liberalima, ali mora se i toj opciji voditi računa.

– Istovremeno, morate da brinete o obnovljivim izvorima energije, jer ljudi žele čist vazduh, vodu, kanalizaciju, sve što nije urađeno 70 godina. Ali, zato moramo više da se vozimo vozovima, a manje automobilima – ukazao je predsednik Vučić.

(Telegraf Biznis)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.