Samit u Rimu: Putin pozvao na priznavanje vakcina

Lideri dvadeset najbogatijih zemalja svijeta okupili su se na prvom samitu G20 od početka pandemije virusa korona, a italijanski premijer Mario Dragi poželeo je dobrodošlicu učesnicima u rimskom Kongresnom centru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se preko video-linka obratio učesnicima samita Grupe 20 u Rimu, rekao je i da bi Svjetska zdravstvena organizacija trebalo da bude brža u donošenju odluka u vezi sa odobrenjem vakcina, javio je Rojters.

Pozvao je zemlje G20 da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida-19.

Današnja uvodna sesija posvećena je globalnom zdravstvu i ekonomiji, a lideri najuticajnijih zemalja svijeta vodiće razgovore o iranskom nuklearnom programu na marginama skupa, prenio je AP.

Glavne teme ovog samita su – definisanje hitnih mjera za sprečavanje klimatskih promjena, jačanje borbe protiv koronavirusa i prevazilaženje ekonomske krize izazvane pandemijom.

Leutar.net Samit u Rimu: Putin pozvao na priznavanje vakcina

Očekuje se da lideri najrazvijenijih zemalja svijeta usaglašeno upute poziv da se što prije preduzmu koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Većina šefova država i vlada koji se danas nalaze u Rimu otputovaće u Glazgov na samit posvećen klimatskim promjenama (COP26) čim se okonča samit G20, prenio je ranije Rojters.

Predsjednik Kine Si Đinping ne prisustvuju fizički sastanku, ali će se, prema najavi, obratiti preko video-linka. 

Uoči samita, generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da sastanak u Glazgovu rizikuje neuspjeh zbog još uvek mlakih poteza velikih zagađivača i uputio poziv liderima G20 da prevaziđu „opasan nivo nepovjerenja“ među sobom i sa zemljama u razvoju.

Rim je, inače, kako izvještavaju italijanski mediji, zbog bezbjednosti učesnika samita postao „zatvoreni grad“, što je igra riječi i asocijacija na čuveni fim Roberta Roselinija iz 1945. godine, „Rim – otvoreni grad“.

Dio grada, Eur, gdje se samit održava, iz bezbjednosnih razloga proglašen je zonom maksimalne bezbjednosti u poluprečniku od 10 kilometara, a pristup tom dijelu je dozvoljen samo učesnicima skupa i stanovnicima tog dijela grada uz posebne dozvole.

Bezbjednost učesnika samita osigurava skoro 6.000 policajaca, kao i vojska čiji je glavni zadatak u vrijeme samita anti-dron kontrola.

(Tanjug)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.