Višković tvrdi da Vlada brine o ravnomjernom razvoju Srpske

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 29. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се у Источном Сарајеву са градоначелником Љубишом Ћосићем и начелницима општина Источног Сарајева.

ISTOČNO SARAJEVO – Vlada Republike Srpske izdvojiće u narednom periodu 20 miliona KM za investiranje širom Republike Srpske, najavio je premijer Radovan Višković u Istočnom Sarajevu.

Višković je pojasnio da taj novac neće biti uplaćen lokalnim zajednicam već će one za sve projekte morati provoditi zakonom propisane aktivnosti.

“Lokalne zajednice će morati da se prijavljaju na javne pozive, raspisivaće se tenderi i Vlada će direktno sredstva uplaćivati na račnu izvođača radova”, rekao je Višković novinarima poslije sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnicima opština u sastavu Istočnog Sarajeva.

Višković je ocijenio da je sastanak bio interesantan i da mu je drago da je čuo što je bitno za lokalne zajednice u sastavu grada Istočno Sarajevo.

On je danas upoznao načelnike i o mjerama koje Vlada namjerava preduzeti.

Višković je izjavio da je Vlada snažno opredijeljena da kontinuirano obezbijedi ravomjeran razvoj svih lokalnih zajednica u Republici, a to važi i za stvaranje mogućnosti za ulaganja, kao domaćih, tako i stranih investitora.

“Snažno smo opredijeljeni da obezbijedimo ulaganje u Republiku Srpske i domaćih i stranih investitora. Naravno, sve u skladu sa pozitivnim zakonima u Republici Srpskoj”, rekao je Višković.

On je podsjetio na velika ulaganja sa nivoa Republike u grad Istočno Sarajevo u oblastima razvoja visokog obrazovanja, turizma, Jahorine, putne infrastrukture i drugo, što će biti nastavljeno i ubuduće, i to vidu dodjele 20 miliona KM lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Vlada je obezbijedila uslove za raspodjelu tog novca, na način da unaprijed budu osujećeni svi eventualni pokušaji zloupotrebe tog novca, ili utrošak u neke druge namjene, mimo stavova Vlade.

“Vlada je ustanovila prioritete za te projekte, a radi se o sektorima vodosnabdijevanja, izgradnje industrijskih zona, kao i infrastrukturnih projekata koji idu u pravcu zadovoljavanja interes i potreba građana u našim lokalnim zajednicama”, naglasio je premijer Srpske.

Ovdje, ističe Višković, nema politike, “sa nama su danas i načelnici koji nisu u vladajućoj koaliciji koji predstavljaju građane, i mi ćemo pratiti i podržati razvoj i tih lokalnih zajednica”.

Višković je pojasnio da je Vlada odobrila 20 miliona KM pomoći, a da su sa terena stigli zahtjevi “teški” skoro 50 miliona KM.

“Već sutra možemo plaćati fakture projekata koji su već u toku realizacija, poput projekta završetka izgradnje zgrade pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu, a otvoreni smo za sve nove ideje i konkretne projekte, kao što je urgentno rješavanje problema u vezi sa vodosnabdijevanjem Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, opština gdje je u toku intenzivna izgradnja”, naveo je premijer Srpske.

On je naglasio da se Vlada Republike Srpske neće ovdje zaustaviti, nego će nastaviti da podržava ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica u Republici.

“Ukoliko na bilo koji način bude dovedena u pitanje realizacija tih 20 miliona KM, Vlada će pronaći brzo i efikasno rješenje, a moguće je da taj iznos bude i povećan, uključujući i opštine u Federaciji BiH gdje živi većinsko srpsko stanovništvo”, rekao je Višković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o određenim investicijama na Jahorini (hotel “Partizan”) i načinu utroška sredstava i izbora izvođača radova, Višković je rekao da smatra da je bolje ruinirane objekte spasiti od propadanja, nego da ih neko po maloj cijeni privatizuje i onda zaradi veliki novac, mimo zvaničnih institucija.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcija i sanacija hotela “Rajska dolina” odličan je i kvalitetan projekat, a cijena ovog renomiranog objekta raste iz dana u dan.

“Ako nekad neko procijeni da nam to ne treba, neka izvole i neka ih prodaju…”, poručio je Višković.

Izvor: Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.