Ljubiša Krunić za MH: Slavko je iznio brutalne laži na moj račun jer sam podržao Nebojšu Vukanovića! Luka Petrović mi je rekao da je u kućnoj atmosferi dogovorio saradnju sa Vučurevićem!

Slavko Vučurević, sada već bivši član i funkcioner Partije demokratskog progresa, na prekjuče održanoj konferenciji za novinare, iznio je niz teških optužbi na račun dojučerašnjih stranačkih kolega, među kojima je i Ljubiša Krunić. Nakon Vučurevićeve konferencije uslijedila je konferencija trebinjskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata na kojoj je Luka Petrović, generalni sekretar ove partije, zatražio od Centralne izborne komisije da, zbog Vučurevićevih navoda, zabrani rad PDP-a na području Bosne i Hercegovine. O svemu ovome razgovarali smo sa Ljubišom Krunićem, narodnim poslanikom i članom centralnog odbora Partije demokratskog progresa.

Piše: Igor Svrdlin

Za početak razgovora, zamolili smo gospodina Krunića da prokomentariše istupanje Slavka Vučurevića iz PDP-a nakon 18 godina članstva. Krunić kaže da je vjerovao u iskrene namjere dojuečrašnjeg saborca, ali da je već nakon lokalnih izbora 2016. godine počeo sumnjati u njegovo opoziciono djelovanje, da bi se, kako kaže, prije dvije godine potpuno uvjerio da se na neki način dogovorio sa vladajućom partijom.

‘’Ja imam svoj stav i u životu i u politici. S obzirom da se sada radi o političkim stvarima mogu reći da sam ja od početka aktivnog bavljenja politikom bio i ostao politički protivnik režima SNSD-a i Milorada Dodika, koji su na vlasti već 15 godina. Do prije dvije godine mislio sam da smo Slavko Vučurević i ja politički istomišljenici i da ćemo zajedno raditi na tome da se promijeni nenarodni režim.U mnoge stvari sam počeo da sumnjam poslije lokalnih izbora 2016. godine,  međutim kao njegov politički saborac nisam mogao to prihvatiti znajući ga iz perioda 2012-2016. godine. Ja sam bio njegov iskreni prijatelj i uključio se u politiku aktivno 2010. godine upravo zbog njega jer je on bio u tom momentu žrtva režima kome se danas javno priklonio, jer je prvo smijenjen kao direktor Filijale fonda PIO, a potom dobio otkaz u ovoj Filijali. Bio sam mu desna ruka u njegovoj borbi 2010.godine kada je bio kandidat za poslanika, zatim kada je bio kandidat za gradonačelnika 2012. godine, pa 2014.godine za poslanika i ponovo 2016. godine kada je po drugi put bio kandidat za gradonačelnika. Učestvovao sam i davao se maksimalno u svim njegovim pobjedama. Možda građani Trebinja ne znaju da sam ja te 2014.godine na opštim izborima dao svoj direktni poslanički mandat u ruke Zoranu Pologošu da bi bila potpuno stabilna  skupštinska većina, bez popijene kafe, a kamoli nečeg drugog materijalnog. Nažalost, tada je Zoran Pologoš izdao kao i Slavko Vučurević ovih dana zvanično, a nezvanično prije najmanje 3 godine. Kao čovjek ne želim da miješam politički i privatni život. On je nažalost danas iznio brutalne laži na moj račun kao i na sami vrh PDP-a koga je maksimalno koristio 18 godina, u smislu da je bio član upravnih, nadzornih, pa nosilac odborničkih i poslaničkih mandata, a kao kadar PDP-a je predložen za gradonačelničkog kandidata, bio je i savjetnik srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića, a kao kruna svega ambasador BIH u Sloveniji. Laži koje je iznio na moj račun su rečene zato što smo Jelena Trivić i ja stali u Vukanovu odbranu poslije njegovog sramnog vrijeđanja Vukanovića putem Saopštenja koje je on potpisao u ime PDP-a Trebinje, a koje je on lično pisao bez znanja i saglasnosti ostalih članova Gradskog odbora.’’  – kaže Ljubiša Krunić za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’.

Kada govori o navodima Slavka Vučurevića vezanim za učešće u ratu, Krunić je rekao da o njegovom učešću u ratu mogu posvjedočiti brojni svjedoci, kao i komandiri, te pozvao Slavka Vučurevića da kaže ko su njegovi svjedoci i ratni drugovi.

‘’Što se tiče mog ratnog staža, moji saborci su svjedoci da sam bio pripadnik Vojske Republike Srpske u četi Dragana Pavićevića do ranjavanja na prvoj liniji 9.jula 1992. godine u rejonu sela Hum. Poslije pogibije mojih najboljih prijatelja koji su bili sa mnom 14.jula 1992.godine, Ljubiše Sorajića i Mića Vučinića prekomandovan sam na ratište Popovog polja u rejonu sela Poljice, što će reći da sam neprekidno bio u Vojsci Republike Srpske od 24.9.1991  do 20.9.1993. Kada je počeo rat ja sam bio apsolvent Pravnog fakulteta u Mostaru gdje mi je ostalo još četiri ispita, ali sam se zbog ratnih dešavanja morao prebaciti u Podgoricu i dobio 10 ispita razlike. Po ovlaštenju komandanta kasarne 20.9.1993. godine, odlazio sam povremeno u Podgoricu na polaganje ispita s obzirom da je na trebinjskom ratištu tada bilo relativno zatišje. Polažući ispite istovremeno sam i oblačio uniformu kad bi bilo nekih najava ili ofanziva hrvatskih snaga.Tako da sam uniformu defintivno skinuo kada je završen rat i imam učesća u ratu 30 mjeseci. Ja imam svjedoke od svojih saboraca i svog komandanta gdje sam branio i stvarao Republiku Srpsku u odbrambeno otadžbinskom ratu, kao i vojnu knjižicu i uvjerenje o kategorizaciji. Odrekao sam se boračkog dodatka i invalidnosti, a to se može provjeriti kod uglednog hirurga Branka Butulije. Neka Slavko Vučurević navede svoje svjedoke, svog komandanta i gdje je to on branio i stvarao Republiku Srpsku.’’ – rekao je Krunić za naš magazin.

Komentarišući tvrdnje da mu je Slavko Vučurević spasio život koji mu je bio ugrožen uslijed alkoholne embolije, kako je naveo na konferenciji, Krunić kaže da Vučurević jeste učestvovao i dao doprinos kada je bio životno ugrožen, ali ne uslijed alkoholne, već plućne embolije, ali da je iznošenjem tih stvari u javnost poništio taj ljudski čin pokazavši se u sasvim suprotnom svjetlu.

‘’Zahvalan sam Slavku Vučureviću što mi je pomogao kada sam imao plućnu emboliju i to sam svima pričao. Kakav bi ja bio čovjek kada bih sad zbog političkih mimoilaženja počeo iznositi razne pikanterije iz Slavkovog života, a vjerujte da bih imao štošta reći. Samim iznošenjem tih stvari o spašavanju mog života, pa sve i da su potpuno tačne, poništio je taj ljudski čin i pokazao se onakvim kakav zaista jeste.’’ – rekao je Krunić.

Krunić tvrdi da mu je prije par mjeseci Luka Petrović rekao da je sa Slavkom Vučurevićem, u ‘’kućnoj atmosferi dogovorio saradnju’’.

‘’Moje sumnje u Slavkov preobražaj iz žestokog opozicionara u saradnika bliskog Luki Petroviću potvrdio mi je Luka Petrović lično. to se dogodilo prije par mjeseci, sa prijateljima sam sjedio u restoranu ‘’Aleksina međa’’ kada sam primio telefonski poziv od Luke Petrovića koji je tražio da dođem da se sastanem sa njim, što sam odbio, rekavši mu gdje se nalazim i ukoliko želi da dođe on. Nisam očekivao da će doći, ali došao je u nešto opuštenijoj varijanti, rekavši mi da sam ostrašćen, da ne zna šta radim sa Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem, a onda je naveo kako se on u kućnoj atmosferi dogovorio o saradnji sa Slavkom Vučurevićem. To su čuli i vidjeli svi koji su se u tom momentu našli u pomenutom restoranu, a među svjedocima su recimo Budimir Koprivica i Ranko Petijević. Uslijedila je nešto žučnija rasprava, ali ne želim o detaljima, ispričao sam ovo zbog priznanja da je sa Vučurevićem postao saradnik i da je Slavkova priča da ostaje opozicionar zapravo naivni pokušaj prikrivanja ovog dogovora. Ne priča gotovo cijelo Trebinje već 3 godine da Slavko radi za Luku, a činjenica je da se bivši gradonačelnik i član PDP-a već od 2016. nije oglasio kao opozicionar. On je čovjek režima, čovjek Milorada Dodika i Luke Petrovića, to je postalo jasno kao dan.’’ – rekao je Ljubiša Krunić za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’.

O jučerašnjoj konferenciji trebinjskog  odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata na kojoj je od CIK-a zatraženo da se zabrani rad PDP-u na području Bosne i Hercegovine, a zbog navoda koje je iznio Slavko Vučurević, Krunić kaže da je to samo još jedan dokaz da se radi o režiranoj predstavi Slavka Vučurevića i Luke Petrovića.

‘’Pročitao sam to i sada mogu da potvrdim da je to unaprijed izrežirana priča između bivšeg PDP-ovca Slavka Vučurevića i Luke Petrovića, generalnog sekretara SNSD-a. Lukin zahtjev upućen Centralnoj izbornoj komisiji, da se zabrani rad PDP-a, je sramotan jer on prvo treba da vidi šta se dešava u njegovom dvorištu, šta SNSD radi, do čega su on kao generalni sekretar i SNSD doveli Republiku Srpsku, a doveli su je do ekonomske propasti, do propasti zdravstva, do propasti prosvjete, jednostavno do propasti u svakom pogledu. Upropastili su Republiksu Srpsku do te mjere da oni koji su je stvarali ne mogu da vjeruju da je SNSD spreman da se igra sa životima stanovnika, a kada ekonomski uništite jednu zemlju, uništili stje je do kraja! Partija demokratskog progresa se neće baviti Lukom Petrovićem ni SNSD-om, PDP ima svoj put, a to je put očuvanja Republike Srpske, put napretka u svakom pogledu. PDP je uvijek bio za prosperitet Republike Srpske i to će i dalje raditi, a ove režirane priče i dogovore zaista kao čovjek nisam imao namjeru da komentarišem. Građani su shvatili, ne samo Trebinja, nego i Republike Srpske, da se radi o providnoj igri Luke Petrovića i Slavka Vučurevića.’’ – kaže naš sagovornik.

Dodaje da je politika koju trenutno void Milorad Dodik vrlo opasna i riskantna po opstanak Republike Srpske.

‘’Mislim da bi SNSD trebao da se okrene svom dvorištu, da pročisti svoje redove, jer ne mogu reći da tamo nema časnih ljudi koji su spremni da rade za dobrobit Republike Srpske, ali vrh SNSD-a je taj koji nas sada dovodi u situaciju da se kocka sa Republikom Srpskom za koju je život dalo 25 hiljada boraca VRS i to moramo spriječiti po svaku cijenu. Rat je jedno veliko zlo i ponovo neko zveckanje oružjem u ljudima izaziva strah jer rat niko ne slavi. Poruka Miloradu Dodiku je da se zaustavi više jer ako nastavi sa ovom pričom i ako Skupština usvoji taj set zakona koji je on isplanirao, Republika Srpska dolazi u veliku opasnost. Kada je nastajala 1992. godine, niko se nije kockao sa Republikom Srpskom, ali ovo sada je jedno veliko kockanje sa životima sadašnjih stanovnika Republike Srpske, ali i sa svim onim koji su život dali za nju.’’ – poručuje Krunić.

Naš sagovornik kaže da nemali broj članova vladajuće partije ne podržava politiku Milorada Dodika, a što je potvrdila i posljednja Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se mnogi poslanici nisu pojavili. Tvrdi kako je tokom te Posebne sjednice bio upitan i kvorum.

‘’Mislim da će pametni ljudi i patriote iz SNSD-a zaustaviti Milorada Dodika u njegovoj namjeri da uradi ovo što je planirao da uradi već početkom novembra. Činjenica je da su se na posljednjoj Posebnoj sjednici neki poslanici tražili u skupštinskom restoran i u holu, neki su pozivani telefonom, kako bi imali kvorum da se izglasa Dnevni red. To znači samo jedno, a to je da već postoje ljudi u SNSD-u koji su svjesni šta radi njihov lider i pružaju neku vrstu otpora svjesni do čega ovakvi postupci mogu dovesti. Akcenat treba staviti na ekonomski prosperitet Republike Srpske kako bi se spriječili masovni odlasci omladine, ali i cijelih porodica. Nažalost, školovani masovno napuštaju Republiku Srpsku, a ostaju oni kojis u dio vlasti, poltroni, ljudi koji nemaju ni moralnog kredibiliteta a ni znanja da bi mogli napraviti Republiku Srpsku po mjeri svih građana. Iako je broj stanovnika po popisu 1.150.000, istina je da u Republici Srpskoj ne živi više od 800.000, što je zaista jedan tužan pokazatelj stanja. Ključno je da se radi na natalitetu, a da bi se to dogodilo, da bi Republika Srpska u nekom narednom periodu imala million i po, pa i više stanovnika, mora doći do ekonomskog razvoja.’’ – rekao je Ljubiša Krunić za MH.

Za kraj razgovora, naš sagovornik je poslao poruku svom dugogodišnjem stranačkom saborcu, ali i Luki Petroviću.

‘’Slavko, ne želim više da odgovaram na tvoje lične uvrede poput upitnosti mog ratnog staža i ovih pet gelera u mojoj nozi koji su ružna uspomena sa prve linije. To neka ide na tvoju dušu, mada istinu o svemu znaš i ti, ali i građani. A Luki Petroviću poručujem da se bavi devastiranom ekonomijom, posrnulim i u velikoj mjeri uništenim javnim preduzećima, poput Elektroprivrede, HET-a, Šuma Srpske, a koji posluju negativno, što je nedopustivo. Takođe, neka se sa vrhom stranke čiji je generalni sekretar posveti školstvu, zdravstvu, uništenim robnim rezervama, odlaskom najkvalitetnijih mladih ljudi umjesto što se bavi providnom predstavom koju su loše režirali on i Slavko Vučurević!’’ – poručuje Ljubiša Krunić.

Izvor: Moja Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.