Za ulazak u EU naplaćivaće se taksa od sedam eura

Ažurirani biometrijski sistem granične kontrole EU, nazvan Sistem za ulazak/izlaz (EES), pati od ogromnih tehničkih i organizacionih problema i izgleda da će biti završen poslije ljeta 2022. godine, a ne u maju 2022. godine, usljed tehničkih problema.

Portal “biometricupdate.com” piše da će se ova odluka ticati i građana Crne Gore, Bosne i Hercegovine koji će, sve su prilike, morati da plaćaju sedam eura od kraja naredne godine da bi ušli u Šengen zonu.

Naime, državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore će od kraja iduće godine morati da preko interneta od institucija EU zatraže dozvolu za ulazak u prostor Šengena, iako im nije potrebna viza, i uz to će morati da plate taksu od sedam eura, u sklopu mjera koje evropski savez uvodi za stroži nadzor svojih spoljnih granica.

Sistem ulaska/izlaska (EES) će biti automatizovani IT sistem koji koristi biometrijske komponente za registraciju putnika iz trećih zemalja, vlasnika vize i putnika bez vize.

Ovo ima za cilj da pomogne državljanima trećih zemalja da lakše putuju, a istovremeno identifikuje više osoba koje borave duže, kao i da pomogne u vezi otkrivanja potencijalnih slučajeva prevare.

“Amerikanci, Britanci, Crnogorci i Gruzijci su samo neki od onih koji će biti pogođeni. Iako im je trenutno dozvoljeno putovanje bez viza u 26 zemalja Šengenskog prostora u Evropi, uskoro će morati podnositi zahtjev za odobrenje putovanja za ulazak u to područje”, piše portal “biometricupdate.com”.

Očekuje se da će oko 1,4 milijarde putnika iz više od 60 zemalja biti pogođeno eventualnom implementacijom EES-a, koji vodi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja.

Izvor: Antena M

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.