Brnabić: “Uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom…”

“Na sednici Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa odlučeno je da u Srbiji budu uvedene kovid propusnice u ugostitejskim objektima u zatvorenom prostoru. Ove mere važiće od 23. oktobra u 22 časa”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

“Epidemiološka situacija je i dalje katastrofalna i smiruje se. Navela je da je do sada prvu dozu vakcine primilo 54,6 odsto punoletnih osoba, drugu 52,5 procenta, treću dozu oko 15 odsto”, dodala je premijerka.

Kako je Blic ranije preneo, Uredba o uvođenju kovid sertifikata trebalo bi da bude usvojena na sutrašnjoj sednici Vlade. Krizni štab odlučio da propusnice neće biti potrebne za apoteke i prodavnice.

Premijerka Srbije je navela da su krenuli u pooštren nadzor. Kako je navela, najviše se kontrolišu tržni centri, prodavnice i javni prevoz, gradski i međugradski.

“Poštuju se mere, ali kao što sam ja jutro sposvedočila, ne svuda. Pored toga šta nam je vakcinacija loša, mi imamo 54, 6 vakcinisanih, a revakcnisnanih 52,5 odsto, treću dozu je primilo 15 odsto od ukupne punoletne populacije, Ovi procentu su niži ako gledate od 12 godina starosti”, istakla je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije je objasnila šta se sve priznaje kao validan kovid sertifikat na osnovu kojih će građani od subote moći da uđu u zatvorene objekte posle 22 časa.

“Validan kovid sertifikat predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakvcine. Mora da bude jasno da nije starija od 210 dana, kada je u pitanju druga doza”, istakla je ona.

Dodala je i da je omogućen boravak u zatvorenima i onima koji ne žele da se vakcinišu.

” To su negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ukoliko ne želite da se vakcinišete, možete da imate negativan PCR test, koji se vidi u vašem digitalnom sertifikatu. Negativan antigenski test, koji je validan 48 sati, ali i validan kovid sertifikat, ako ste preležali kovid u prethodnih sedam meseci”, rekla je Brnabić.

Na pitanje šta sa onima koji su se vakcinisali pre više od devet meseci i na osnovu čega poziva ljude na buster dozu.

“Postoje zemlje u svetu gde je odobrena treća buster doza, ona apsolutno daje efekat. Jasna poruka je da je vakcinacija jedini siguran odgovor na pandemiju. Mislim da je važno da ljudi kojima je prošlo 7 meseci sada prime buster dozu. To je samo jedan od načina da dobijete kovid propusnicu, drugi je PCR, treći je da imate antigenski test ne stariji od 48 sati, ili da ste preležali koronu u okviru tih sedam meseci”, rekla je Ana Brnabić.

Istakla je i da apeli “vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija”, pozivanje na rezultate, svedočenje lekara iz kovid zona da se građani vakcinišu, na žalost nisu dali rezultati.

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.