Podignuta optužnica protiv žene iz Ljubinja zbog šverca duvana

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 37-godišnje Hercegovke zbog švercanja 100 kilograma duhana.

„Optužena Milojević Bojana (1984.) iz Ljubinja, tereti se da je  stavila u nezakonit promet više od 100 kg duvana, bez odgovarajućih akciznih markica Bosne i Hercegovine. Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv: Milojević Bojane, rođene 1984. godine u Mostaru, nastanjena u Ljubinju, državljanka BiH.

Optužena se tereti da je, tokom 2020. godine, u namjeri izbjegavanja plaćanja akciznih dadžbina definiranih u odredbama Zakona o akcizama Bosne i Hercegovine, a u namjeri da ostvari nezakonitu imovinsku korist, znajući da se rezanim duvanom ne može prometovati između fizičkih osoba, upakirala veliku količinu duvana (oko 105 kg) te putem brze pošte poslala kupcu na području Goražda.

Duvan bez odgovarajuće dokumentacije i plaćenih akciznih dadžbina, u vrijednosti od oko 16.700 KM, otkriven je i oduzet na području Mostara, prilikom kontrole teretnog vozila brze pošte,od strane ovlaštenih osoba Uprave za neizravno/indirektno oporezivanje (UINO BiH).

Optužena se tereti da je nezakonito stavljala u promet, proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, čime je ostvarila nezakonitu imovinsku korist, te nanijela štetu budžetu BiH, kao i građanima, plasmanom duvanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Optužnica Tužiteljstva BiH tereti optuženu za kazneno djelo-Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. Kaznenog  zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.