Pismo i apel Aleksandru Vučiću – na vrijeme urazumi Dodika

Poštovani predsjedniče Republike Srbije,

Situacija u Republici Srpskoj ubrzano se komplikuje, postaje veoma zabrinjavajuća i alarmantna, kao posledica loših poteza i destruktivne politike Milorada Dodika i njegovog SNSD-a. Nije mi cilj da nekog opanjkavam i ne pišem Vam zbog političke borbe već zbog crnih oblaka i opasnosti koja se nadvila nad Republikom Srpskom i svima nama, prijeteći da uništi ono što je sa mukom i uz velike žrtve stvoreno. Poznata Vam je činjenica, koju Vam je lično saopštio Dodik na početku pandemije kad je od Vas prosio pomoć, da naš razoreni zdravstveni sistem nema ni stalaka za infuziju, da smo jedini u svijetu koji umjesto medicinskog koristimo tehnički kiseonik kao lijek, zbog čega uz Peru imamo najveću smrtnost pacijenata u svijetu, a da pri tome Crna statistika nije spriječila vlast i korumpirane političare da iz opustošenog zdravstvenog sistema i dalje pljačkaju donacije i milione, jer nemaju razumjevanja prema patnjama svog naroda, zbog čega su nedavno uhapšeni direktor Fonda za javno zdravstvo Republike Srpske i Opšte bolnice u Doboju, a mnogi su pod istragom.

Vjerovatno Vam je poznata tužna linjenica da su vlasti Srpske otuđile Vašu i donaciju Srbije u iznosu od 5 miliona evra za sanaciju puta preko prevoja Prijeđel, od Foče prema Tjentištu i  Gacku, i da niko iz Vlade ne želi da odgovori na pitanje gdje su nestali novci i Vaša donacija namijenjeni saobraćajnoj deblokadi zapostavljene Hercegovine. Nažalost ovo nije jedini slučaj, da nestaju misteriozno novci, projekti i donacije, čime se i Vama i Vašem ugledu čini velika šteta.

Republika Srpska izgubila je trećinu stanovništva, preko pola miliona ljudi, samo u poslednjih 10 godina, a narod, posebno mladi, masovno bježe od haosa, beznađa, siromaštva, anarhije, nedostatka posla, korupcije, nepravde, kriminala, apatije.. Srpska je do temelja razorena i uništena, demografski, privredno, ekonomski, moralno, pretvorena u zarobljenu i praznu ljušturu u kojoj ništa ne funkcioniše i sve je podređeno samo jednom čovjeku i jednom centru moći u kome se donose sve odluke.

I dok statistički podaci govore da su građani Srpske među najsiromašnijim u Evropi, imaju najniže plate, penzije i životni standard, procjenjuje se da je porodica Dodik jedna od najbogatijih u regionu, a čije bogatstvo se procjenjuje u milijardama maraka. U samo jednom danu famozna firma Prointer, u kojoj je njegov sin Igor po sopstvenom priznanju konsultant i savjetnik, dobija nevjerovatnih 50 tendera od javnih preduzeća vrijednih čak 19 miliona maraka!? Društvo je podijeljeno na malu kastu provilegovanih i ultrabogatih tajkuna i političara, bliskih vladajućoj porodici i Partiji, i 95% građana koji žive na ivici i bore se za golu egzistenciju.

Nedavno ste i sami izjavili da je doveden u pitanje i sam opstanak Republike Srpske, a vjerujem da ste svjesni ko je glavni krivac, šta je uzrok teške situacije i beznađa, jer niko spolja ne može uništi Srpsku ako nas izdajnici ne uruše sistematski iznutra. Situacija je otišla predaleko jer Dodik namjerava da žrtvuje cijeli narod i Republiku Srpsku, stavlja sve nas na kocku i kreće u opasnu avanturu povlačenja jednostranih poteza zvanu „povratak izvornom Dejtonu“, sa jednim ciljem – da amnestira sebe i svoje saradnike procesuiranja i odgovornosti za kriminal i zločine počinjene nad sopstvenim narodom. Prvo će za dva dana da testira puls javnosti i međunarodne zajednice jer će pokušati da legalizuje, preko svojih podanika-poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, trovanje naroda i ugrožavanja zdravlja pacijenata tehničkim kiseonikom, a onda početkom novembra kreće prava serija opasnih avantura i zakona, a krajnji ishod opasne igre i hoda po ivici noža je krajnje neizvjestan.

Svjesni ste da je BiH protektorat međunarodne zajednice, da EUFOR i  NATO trupe imaju mogućnost da intervenišu ako Dodik jednostrano pogazi Međunarodni ugovor i odluke koje su donesene u redovnoj parlamentarnoj proceduri, za koje je ranije glasao on i njegovi poslanici SNSD-a, a to može imati nesagledive posledice. Svjesni ste da nije moguće preko noći osnovati novu vojsku, graničnu i tajnu policijudž povlačiti separatističke poteze, sam i izolovan bez bilo čije podrške u svijetu, a da pri tome Republika Srpska godinama živi od kredita i nema niti jednu konzervu u Robnim rezervama, koje su nestale skupa sa privredom kao posledica pljačke i razaranja kakva nije viđena na ovim prostorima.

Dodik, kao nekad Martin Špegelj, javno prijeti da će uskoro u Srpskoj našom policijom i svojim pristalicama blokirati kasarne Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, u kojima više od 90% vojnika i oficira čine Srbi, i tako inicira nove varnice i sukobe među braćom, kao da nam nije dosta podjela i sukoba. Takođe nastoji da izradi neke nove pasoše i lične karte, izolući nas tako od ostatka svijeta, pretvarajući Republiku Srpsku u novi pojas Gaze i Južnu Osetiju u srcu Evrope.

Vjerujem da ni u Srbiju nećemo moći da uđemo preko Drine sa tim novim Dodikovim ličnim kartama i crvenim pasošima, koje namjerava izglasati u Narodnoj skupštini Srpske početkom novembra, a o ostatku svijeta da ne govorim. Moćne zemlje prijete nam sankcijama, zbog njegovih suludih poteza, a ovo malo privrede što je ostalao je na staklenim nogama, jer rade u nenormalnim okolnostima, reketu i korupciji, i dovoljan je mali udarac da se sve uruši, a onda bi još desetine hiljada gladnih trbuhom za kruhom krenulo iz Podrinja i drugih dijelova Srpske prema Beogradu i Novom Sadu, gdje su se već doselile mnoge porodice, što znate mnogo bolje od svih nas.

Narod je izmoren, uplašen i sluđen, ljudi žive u stalnom strahu za golu egzistenciju, boje se novog stradanja i sukoba. Svi smo postali njegovi taoci, i ukoliko se odmah ne zaustavi, Republika Srpska će nestati i urušiti se kao kula od karata. Mora se djelovati odmah jer se situacija tako brzo razvija da već sutra može biti kasno. Protivnici Republike Srpske namjerno ćute i čekaju da sumanuti Dodik povuče nedozvoljene poteze, kako bi imali izgovor da preduzmu mjere i skomiju nam kičmu.

Znam da Srbija ima velike probleme u svojoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji, da ste zauzeti, da su ogromni i snažni pritisci međunarodne zajednice, ali dozvolite mi da iznesem svoje mišljenje da bi u ovom kritičnom trenutku bilo jako važno, zbog napete situacije u Republici Srpskoj i BiH, da još jednom potvrdite Vaš poznat stav da se principjelno zalažete za poštovanje Dejtona, široku autonomiju Republike Srpske i entiteta unutar BiH, da ste protiv jednostranih poteza i secesije, jer Vaše ćutanje u ovom prelomnom trenutku Dodik i drugi neprijatelji Srpske mogu shvatiti kao prećutnu podršku opasnim avanturama, igrama i potezima.

Vi ste jedan od rijetkih osoba, ako ne i jedini, koja ima autoritet i snažan uticaj na Dodika, koja ga može urazumiti i obuzdati u daljem srljanju i avanturama kojima sve nas vuče u provaliju. Ovo nije političko već nacionalno pitanje, u pitanju je opstanak srpskog naroda sa ove strane Drine i odbrana tekovina koje su plaćene najskupljom cijenom, 25 000 najhrabrijih koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Apelujem na Vas, zbog naroda ne zbog nekog pojedinca, stranke, politike ili organizacije, da utičete na čovjeka koji je izgubio politički razum i kompas, da ne stavlja na kocku cijeli srpski narod sa ove strane Drine i Republiku Srpsku, koja je preskupo plaćena, zbog prolaznih sitnih ličnih i političkih interesa, jer mir i stabilnost, nakon vijeka stradanja, su vrhunski patriotizam i najveći nacionalni interes.

Ako stvari krenu po zlu, a nažalost ništa nije isključeno jer je srpski član Predsjedništva BiH potpuno izgubio politički racio i zdrav razum, Republici Srpskoj i srpskom narodu bude nanesena velika šteta, i na Vama će biti dio odgovornosti jer je Srbija, kao pravni nasljednik SR Jugoslavije, potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma. Siguran sam da ne želite da se Vama ostavi na teret tako teška hipoteka, iako niste direktno odgovorni, da je u vrijeme Vašeg predsjedničkog mandata Republika Srpska pala na konjena kao posledica nečije pohlepe, egoizma, ludila i kockanja.

Zato javno apelujem na Vas, zbog napaćenog, sluđenog i uplašenog naroda koji je već mnogo propatio i postradao, da iskoristite svoj ugled i uticaj da zaustavite slijepog čovjeka koji nas je doveo do ivice ponora da, sa povezom preko očiju koji izgleda nikada ne skida, ne povuče poslednji kobni korak ka potpunom ambisu, jer nam generacije koje dolaze nikada ni bi oprostile naše slabosti, što smo bili nedostojni i slabi da izdamo i iznevjerimo naše pretke koje su se vijekovima borili i ginuli za slobodu, a mi, slabi i nedostojni, dozvolili smo da jedan neodgovoran, korumpirani i bahati pojedinac prokocka svetinju stvorenu uz velike žrtve.

U nadi da će te prihvatiti moj vapaj bolje reći krik očajnika, koji vam piše u ime ogromne većine naroda,

Srdačno i sa poštovanjem,

Nebojša Vukanović,

narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.