Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima

BANJALUKA – Republika Srpska će kineskoj firmi “Šandong”, koja će graditi autoput Banjaluka – Prijedor, u idućih 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra, a taj iznos biće obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS, a ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta RS.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor su 4. oktobra u Banjaluci parafirali ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i predstavnik kineskog privrednog društva “Šandong, a konačno potpisivanje biće nakon što kineska kompanija uplati koncesionu naknadu.

„Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, uključujući i period izgradnje (3+30). Koncesionar, odnosno društvo koje je „Šangdong“ osnovao u RS će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka- Prijedor, te tokom perioda upravljanja i održavanja Srpska će plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra, bez izdavanja garancije RS“, navodi se u informaciji o parafiranju ugovora.

Dodaje se da je projektom predviđeno da se godišnji iznos naknade obezbijedi od putarina sa ovog autoputa.

Međutim, ukoliko to ne bude dovoljno, Vlada se obavezala da će i prihodi od putarina na autoputevima Banjaluka-Gradiška i Banjaluka – Doboj, takođe, biti iskorišteni za plaćanje naknade.

„Ukoliko ne bude prikupljeno dovoljno sredstava na projektnoj dionici, predviđeno je da se sredstva sa postojećih dionica koriste za plaćanje godišnje naknade za raspoloživost. Na kraju, ako i to ne bude dovoljno, nedostajuća sredstva bi se obezbijedila iz budžeta RS“, ističe se u informaciji.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da će autoput biti dug  42 kilometra, a ukupna vrijednost investicije je 297 miliona evra. Istakao je da su obezbijeđene sve saglasnosti za ovaj ugovor, uključujući i saglasnost Parvobranilaštva RS.

Prema saznanju CAPITAL-a Pravobranilaštvo je dalo pozitivno mišljenje, ističući da se prije potpisivanja ugovora o koncesiji moraju ispuniti određeni uslovi.

Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade od 4.466.600 evra i godišnje naknade od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Prethodno je Vlada Republike Srpske u ponedjeljak dodijelila koncesiju kineskoj kompaniji, iako tada nije ima saglasnost Pravobranilaštva RS za taj projekat o čemu je CAPITAL pisao. Ovlastila je ministra saobraćaja i veza da potpiše ugovor, uz prethodno pribavljeno mišljenje Pravobranilaštva RS.

Ranija analiza portala CAPITAL pokazala je da bi građani Republike Srpske mogli ostati bez stotina miliona maraka jer je Vlada RS bez analize o prometu vozila garantovala kineskoj kompaniji da će na autoputu godišnje prikupiti 60 miliona KM putarine, a sve manje od toga biće plaćeno iz Budžeta RS.

Osnov za autoput broj vozila iz 2015.

Posljednje brojanje vozila na dionici Banjaluka – Prijedor urađeno je 2015. godine i u najboljem slučaju ne može obezbijediti potreban novac za otplatu, a i praksa sa već izgrađenih autoputeva potvrđuje to, objavili smo u tekstu „Bacanje miliona na autoput Banjaluka – Prijedor bez analize o prometu“.

U sklopu pripreme studijske dokumentacije za potrebe izrade generalnog projekta vršeno je anketiranje i brojanja saobraćaja na pet punktova 7. oktobra 2015. godine u periodu od 6 do 18 časova.

Leutar.net Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima

Tom prilikom zabilježeno je 14.234 vozila u Ramićima, na izlazu iz Banjaluke prema Prijedoru, te 8.479 vozila u mjestu Orlovci, na ulazu u Prijedor iz pravca Banjaluke.

Putarina za autoput Banjaluka – Gradiška po pređenom kilometru je osam feninga, a za autoput Prnjavor – Doboj 11 feninga. Ako se uzmu u obzir postojeće cijene putarine, te ranije najave da će po završetku autoputeva putarina iznositi oko 10 feninga po kilometru, može se pretpostaviti da će vožnja od Banjaluke do Prijedora koštati oko 4,2 KM u jednom pravcu.

Autoputdužinaputarina
Banjaluka – Gradiška32 km2,50 KM
Prnjavor – Doboj36 km4 KM
Banjaluka – Prijedor42 km4,2 KM ?

Ako bi dionica Banjaluka – Prijedor bila bez izlaza, te svih 14.234 vozila, pobrojanih u Ramićima, prošlo autoputem i platilo po 4,2 KM putarine, što je malo vjerovatno, dolazimo do zaključka da bi bilo skupljeno 59.782 KM od 6 do 18 časova svaki dan. Za mjesec dana dostiže se cifra od blizu 1,8 miliona maraka. Ova cifra može biti veća za iznos putarine koja bi trebala da se naplati noću, za šta u Vladi RS nemaju procjene koliko bi iznosila.

S druge strane, iznos moguće putarine, računajući vozila pobrojana kod Prijedora mnogo je manji. Na mjeraču u mjestu Orlovci, na istoku Prijedora, 2015. godine pobrojano je 8.479 vozila od kojih bi se mjesečno, da svi idu autoputem, moglo naplatiti nešto više od milion maraka putarine.

Tako je prema izbrojanim vozilima, najmanji mogući iznos koji godišnje može da bude naplaćen od putarine 12 miliona KM, a najveći 21,6 miliona KM, dok Republika Srpska Kinezima garantuje 60 miliona KM.

Kinezi će na kraju za uloženih oko 300 miliona evra, autoput naplatiti oko 900 miliona evra.

Naplata na izgrađenim autoputevima

Što se tiče izgrađenih puteva naplata putarine vrši se na tri naplatne stanice i to u Jakupovcima, Prnjavoru i Kladarima.

Prema podacima „Autoputeva RS“ na naplatnoj stanici u Jakupovcima od putarine je u 2017. godini naplaćeno 3,9 miliona KM.

Što se tiče autoputa „9. januar“ na naplatnoj stanici u Prnjavoru su lani naplaćena dva miliona maraka, a u Kladarima 1,9 miliona.

Tako je na postojećim autoputevima u Srpskoj za godinu naplaćeno ukupno oko 7,8 miliona KM, a samo za otplatu autoputa Banjaluka – Prijedor potrebno je skupiti 60 miliona maraka godišnje.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.