Firme političara na listi za podsticaj Vlade Srpske

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost na prijedlog rang liste firmi kojima će biti dodijeljeno sedam miliona maraka na ime podsticaja za direktna ulaganja. Na spisku su i firme koje godinama sarađuju sa javnim sektorom, kao i one čiji su vlasnici politički angažovana lica ili članovi njihovih porodica.

Između ostalih, podsticaj će dobiti i „Kaldera company“ iz Laktaša kojom rukovodi nekadašnji fuinkcioner SNSD-a Savo Minić, a koju je kupila kompanija „Prointer“ koja se dovodi u vezu sa članovima porodice Milorada Dodika.

Na spisku za podsticaj je i firma „Stanišić“ sa Pala koja je u vlasništvu porodice Ace Stanišića, v.d. direktora „Elektrodistribucije“ Pale i istaknutog člana DEMOS-a.

Tu je i „Dermal“ Kotor Varoš čiji je vlasnik Radenko Bubić, istaknuti član SNSD-a iz te opštine i u nekoliko navrata kandidat na izborima za poslanika i načelnika opštine.

Iz iste branše je i Radovan Pazurević koji je bio kandidat SNSD za poslanika, a „Sanino“, čiji je suvlasnik, na listi je firmi koje će dobiti podsticaj.

Na listi firmi koje će biti „podstaknute“ su i „Novi Jelšingrad“ koji je u vlasništvu GP “Krajina“ čiji su najveći akcionari Borko Đurić, Milenko Čičić i Brane Janković.

Podsticaj, smatra Vlada, zaslužuje i „Elvaco Metpro“ koji je u vlasništvu Slavenka Ristića, odnosno njegove firme „Balkan Global“ koja je postala poznata kada je uvezena pokretna bolnica na početku pandemije virusa korona.

Vlada je utvrdila da uslove za podsticaj ima i firma istaknutog socijaliste i bivšeg v.d. direktora Inspektorata RS Dragutina Škrebića – „Škrebić company“ Teslić.

Iz Vlade je saopšteno da je projekat dodjele podsticaja za direktna ulaganja dijelom sufinasiran od strane Svjetske banke.

„Podsticaji su namijenjeni za podršku realizaciji investicionih projekata koje realizuju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije. Predmet dodjele podsticaja bio je projekat privrednog subjekta koji se odnosi na nabavku savremenih tehnologija i opreme koja nije starija od 12 godina ili razvoj i inovacija“, naveli su u Vladi.

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini, prijavilo se 267 privrednih subjekata, od čega je 207 ispunilo uslove. Odbijeni su zahtjevi 60 privrednih subjekata koji ni nakon zatražene dopune nisu dostavili dokaze o ispunjenosti uslova traženih javnim pozivom.

„Podsticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.862 radnika, što je za oko 330 radnika više u odnosu na broj radnika koje su zapošljavali 31. decembra 2020. godine, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali u vrijednosti od oko 64 miliona KM“, poručili su iz Vlade.

Posmatrano po sektorima industrije najviše investicija se realizuje u sektoru metalne i elektro industrije, zatim slijedi sektor drvne, te industrija proizvodnje papira. Značajne investicije se odnose na nabavku novih proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i slično.

Dodali su da se u tekstilnoj i obućarskoj industriji realizuju značajne investicije u digitalizaciju procesa  proizvodnje, te u razvoj vlastitog proizvoda.

(Capital Foto:Nezavisne)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.