Dodik poručio: Ni jednom Bošnjaku neće faliti dlaka s glave

Do kraja mjeseca ćemo ukinuti OSA-u i u RS formirati svoju obavještajnu službu, rekao je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je danas press konferenciju nakon sastanka sa saveznim ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaela Linharta.

– Mi se tu ponašamo potpuno ustavno. Povući ćemo saglasnost i mislim da moramo da se borimo za naše interese ne ugrožavajući druge. To ne znači ni dinar da ćemo uzeti bilo kom Bošnjaku, Hrvatu, niko neće spriječiti slobodu kretanja – rekao je Dodik.

Istakao je da su Oružane snage najobičniji trošak i da misli da je jadno stanje pripadnika Oružanih snaga.

– Nikakva opremljenost, bolje da taj novac upotrijebimo za izgradnju dvije-tri bolnice godišnje u BiH- smatra on.

Zaključio je da RS želi da vrati ustavna prava.

– Razgovaramo i sa Srbima u SIPA-i, a ovaj iz OSA-e (Trifko Buha, zamjenik direktora) nije htio da dođe na sastanak. On je prodana duša Osmici. Mi ćemo tu obavještajnu službu ukinuti do kraja mjeseca i formirati svoju službu”, rekao je. – rekao je Dodik.

Sad kažete da sam poludio

Istakao je da RS nema namjeru da uruši teritorijalni integritet BiH, ali da želi da vrati suverenitet RS koji ima po Ustavu. 

– Nema jedinstva i nikad BiH nije bila jedinstvena. Nema priče o ratu, BiH je bezbjedna. Nakon današnjeg sastanka mislio sam da relaksiram atmosferu, mislio sa u svoj kabinet dovesti prijatelja harmonikaša da otpjevamo nekoliko pjesama. Pošto on nije trenutno tu blizu, doći će u ponedjeljak. ne vidim zašto su ljudi zabrinuti, sve radimo u skladu sa Ustavom.

Na pitanje šta će pjevati, Dodik je odgovorio: „Nema te više Alija“.

– BiH treba da se demilitarizuje. Jadno je stanje pripadnika OS BiH. Bolje da taj novac upotrijebimo i izgradimo dvije ili tri bolnice. Naše odluke ne mogu biti povod za rat, mi nećemo preći u Federaciju nikad. BiH ima pravo na Vijeće ministara BiH i tri ministarstva, mi ne jurišamo na vjetrenjače. Ko bi mene to mogao da uhapsi – upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nikom ne želi da fali dlaka sa glave. 

– Moj najveći uspjeh je što nismo promijenili Ustav BiH. Mi samo tražimo da se vratimo na Ustav. Ja samo ispoljavam volju naroda. Niko neće niti na jednoj liniji u Dobiju spriječiti niti jednog Bošnjaka da putuje, niko nikog neće maltretirati.

Priča o šumama je prelila čašu. Šume pripadaju Federaciji, pa tako i RS. Međunarodna zajednica želi ovdje muslimansku državu, mi to ne želimo. Pozivam Vas da ovdje u Predsjedništvu u kabinetu zapjevamo zajedno – poručio je Dodik.

Dodao je da niko nikakvo oružje neće upotrebljavati.

Donijet ćemo odluku

– Donijet ćemo odluku, zakon koji zabranjuje upotrebu imovine pa i vojne koja pripada RS. Ukinut ćemo taj zakon, to je naše vlasništvo. Mi ćemo pomoći svim Bošnjacima i Hrvatima koji se nalaze na teritoriji RS da nastave u novoj strukturi, ukoliko ne žele mogu da odu u Federaciju.

Mi ćemo upravljati tim objektima. Mi imamo pravo na vojsku RS. To je neko prije deset godina nametnuo i pod pritiskom uradio. Mi znamo upravljati svojom imovinom i procesima. Niti jednom Bošnjaku neće faliti ni dlaka sa glave – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, niko ga još nije pozvao na neki razgovor, pa ni Izetbegović iako ima nekih javnih tvrdnji.

– Ukoliko me neko pozove ja ću se odazvati. Može Izetbegović doći u ponedjeljak prije ili nakon sjednice Predsjedništva. Imamo neku harmonikašku predstavu, pa nek dođe. On se samo žali da on ima opoziciju i misli da će Srbi izduvati, pa eto izduvat će – poručio je Dodik.

avaz.ba

1 Komentar

  1. Pa ni u prošlom ratu im nije falila dlaka sa glave…… e sad što su falile desetine hiljada glava druga je priča šta te briga nisu tvoje ni tvojih jarana kad se zakuha ti ćeš svoju opet u Bgd ovaj put sa par milijardi u plusu a prošli put sa milionom u minusu

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.