Zolak: Šeranić hoće da legalizuje tehnički kiseonik?!

Radi se o kompanijama Messer, koja proizvodi medicinski kiseonik u BiH i ima dozvolu za unutrašnji promet, te UTP Uljanik iz Hrvatske, koja ima dozvolu za puštanje u promet medicinskog gasa. Prema Zolakovim navodima, uvoz i distribucija bi se mogle provesti preko firme Krajina group koja ima dozvolu za uvoz medicinskog kiseonika.

Zbog toga je, tvrdi Zolak, sva priča o krizi i nestašici medicinskog kiseonika isfabrikovana.

PRITISCI NA AGENCIJU

Takođe, Zolak tvrdi da se proteklih dana vrše pritisci na njega, kao i na službenike Agencije za lijekove da se ozakoni korištenje industrijskog kiseonika u lijčenju pacijenata u Republici Srpskoj.

– Ovi napori, odnosno pritisci se vode na više nivoa. Najbitniji je taj da se već 17 dana namjerno ne nabavlja medicinski kiseonik u dovoljnim količinama za liječenje pacijenata. Takav je primjer traženje od Messera dozvole za velepromet medicinskim kiseonikom u tenderu za bolnicu Gradiška, znajući da je ta vrsta dozvole nepotrebna, jer je Messer proizvodač i po drugoj osnovi može isporučivati lijek, što uspješno i radi godinama. Ili priča direktora UKCRS da ne može nabaviti medicinski kiseonik, jer nije raskinuo ugovor sa Tehnogasom, stvarajući na taj način osjećaj krize i panike među građanima, te kupujući vrijeme da se preko institucija, ili pojedinaca u tim institucijama vrši pritisak na Agenciju za ostvarivanje sulude ideje koju sam već spomenuo, izjavio je Zolak.

Prema njegovim tvrdnjama, ministar Šeranić je na prošlonedeljnoj konferenciji entitetskih ministra zdravlja i predstavnika Brčko distrikta pokušao da dobije saglasnost za upotrebu tehničkog gasa. Međutim, svi učesnici su mu poručili da ne postoji zakonska mogućnost da se ta zamisao sprovede.

– Druga linija pritisaka ide preko Stručnog vijeća, odnosno Upravnog odbora Agencije, čiji su članovi juče u večernjim satima dobili zahtjev za hitan sastanak ovim povodom. Saglasnost prisutnih članova na tom sastanku nije data. Za sve navedeno posjedujem konkretne dokaze u vidu prijedloga zapisnika sa konferencije ministara zdravlja i predstavnika Brčko distrikta, te viber prepisku Stručnog vijeća Agencije o pomenutoj inicijativi, istakao je Zolak.

PREPISKA SA ULJANIKOM

U nastavku poruke, Zolak je dostavio i svoju poruku upućenu Šeraniću o mogućnostima isporuke medicinskog kiseonika, te prepisku sa direktorom UDT Uljanik. Prepisku je uime Agencije sa Uljanikom vodila Biljana Tubić pomoćnica direktora za Sektor za lijekove, dok je uime Uljanika bio direktor te kompanije Ljudevit Zechner.

– Poštovana gđa. Lovrek Romčević i gđa. Tubić, vezano za Vaš upit od 04.10.2021., gđa. mr. ph. Iva Babin QP, je zaprimila i telefonski upit od g. Aleksandra Zolaka iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o raspoloživosti izvoza oko cca 120 tona/nedeljno medicinskog kisika za upotrebu u medicinskim ustanovama. Po provedenim prikladnim provjerama, ovime potvrđujemo da naša firma ima raspoložive tražene količine medicinskog kisika za upotrebu u zdravstvenim ustanovama, i to bez narušavanja redovne snabdjevenosti tržišta Republike Hrvatske.

Naravno, distribucija na prostoru Bosne i Hercegovine treba biti organizovana na adekvatan način kao što je:
a) putem TGT, koja je opremljena sa prikladnim distribucijskim sredstvima i školovanim osobljem za rukovanje plinovima, te koji su godinama redovito i na vrijeme snabdijevali  bolnice, i kako je nama poznato, garantovali kvalitetu kisika prema zahtjevu bolnica
ili
b) putem drugog distributera, koji mora biti sposoban pružiti iste garancije te uz našu prethodnu provjeru, stoji u dopisu iz Uljanika.   

U odgovoru na ovaj dopis, iz Agencije su poslali upit:

– Direktor naše Agencije mi je naložio da vas zamolim za informaciju, a uzimajući u obzir sve pohvalno što ste naveli pod tačkom a)  za firmu TGT Tehnogas- koliko ste medicinskog kiseonika isporučili u Bosnu i Hercegovinu putem iste u prethodnom periodu?, pitala je Tubić.

Stigao je i odgovor:

 – UTP nije isporučio niti grama medicinskog kisika TGT-u. Kada se pod tačkom a) govori o dobroj praksi distribucije, sve podatke možete itražiti kod firme TGT, obavijestio je Zechner.

Iz Agencije je odaslana još jedna obavijest prema Uljaniku.

– Ujedno, ovim putem vas, u ime direktora Agencije, obavještavam da su inspektori ove agencije izvršili nadzor nad pravnim licem TGT Tehnogas 27.09.2021. godine i tom prilikom utrvdili sljedeće:

Pravno lice TGT Tehnogas ne posjeduje dozvolu za proizvodnju lijeka Medicinski kiseonik, niti dozvolu za promet na veliko istim.
Shodno navedenom proističe da predmetno pravno lice ne posjeduje sertifikat o dobroj proizvođačkoj praksi medicinskog kiseonika, niti sertifikat o dobroj distributivnoj praksi medicinskog kiseonika, navela je Tubić.

ROK ZA ŠERANIĆA

Sva ova prepiska odigrala se danas, u periodu između 8.47 i 11.57. sati. Ministar Šeranić je o njoj obaviješten tačno u podne. U istoj poruci, Zolak podsjeća Šeranića da je osim Uljanika i Messer spreman da isporuči potreban medicinski kiseonik.

– Uzimajući u obzir navedeno, tj. da imate na dvije strane obezbijeđene potrebne količine, važeću dozvolu za puštanje u promet medicinskog kisika iz UTP Uljanik, te Krajinagrupu kao registrovanog veleprometnika medicinskim kiseonikom koja tu dozvolu može iskoristiti za uvoz, i Messer kao proizvođača sa dozvolom za unutrašnji promet, molim vas da do danas u 15 sati izađete sa saopštenjem za javnost i jasno kažete da krize u snabdijevanju medicinskim kiseonikom nema, barem što se objektivnih razloga i prepreka tiče.

Ukoliko ne učinite to, smatraću vas lično odgovornim za paniku i vještačku krizu, koju neki od vaših direktora bolnica šire zadnjih dana. U tom slučaju, zbog vašeg ćutanja, ću biti u obavezi da javnost lično obavijestim, te na taj način doprinesem smirivanju panike koja već vlada u Republici Srpskoj, napisao je Zola, prenosi portal Source.

(BN) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.