Dodik promovisao Program „Samostalna RS u okviru BiH“

Promovisali smo Program „Samostalna Republika Srpska u okviru BiH“, rekao je predsjednik SNSD, Milorad Dodik, pred početak sjednice Predsjedništva stranke.

To znači da radimo na tome da Republika Srpska vrati ovlaštenja koja ima po Dejtonu. Dogovorili smo se da raspravu o tome obavimo danas na Predsjedništvu stranke, kako bismo do kraja mjeseca zakazali sjednicu Glavnog odbora stranke. Na dnevnom redu je i Informacija o kršenju Ustava BiH i procedure na kojima mislimo da te nadležnosti vraćamo. Za razliku od opozicije, mi se bavimo ozbiljnim temama, rekao jer Dodik.

On je rekao da će se krajem mjeseca i početkom idućeg, na sjednici Skupštine razmatrati cjelovit plan koji ide za tim da se odbije bilo kakvo antidejtonsko ponašanje.

– Odbacujemo mogućnost da se zakonom mijenja Ustav BiH. Ustav BiH ostaje nepromijenjen, osim u vezi sa Distriktom Brčko. U našem planu nije razbijanje teritiorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta Srpske koju je ona dobila Dejtonom – kaže Dodik.

Dodik je dodao da se trudi da ne kaže ništa loše protiv opozicije u Republici Srpskoj, jer je i ona tražila sazivanje posebne sjednice NSRS povodom odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama.

— Naš plan podrazumijeva da povučemo saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH. Povući ćemo našu saglasnost i sa odluke koja je isto tako isforsirana od međunarodne zajednice, da se VSTS ukine u Republici Srpskoj i prenese na nivo BiH. Danas je to osnovni mehanizam za „sređivanje stanja“ u BiH.

Treća stvar je povlačenje naše saglasnosti sa indirektnih poreza. Ništa neće ići preko noći, biće prelazni rok za određene stvari. Od ovog nema odustajanja. Proglasićemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj. To ćemo uraditi sa SIPA i Obavještajnom službom BiH.

Obavještajnu službu ćemo formirati odmah, a SIPA dati rok da napusti Srpsku. Ako to ne učini, primjerenim mjerama ćemo to učiniti. Ovo je samo jačanje dejtonske pozicije Repubike Srpske. Ovo je trenutak da se vratimo kući – rekao je Dodik.

Dodao je da su protiv sukoba, da su to političke mjere a da će samo odgovoriti na napade ako RS bude ugrožena.

“Naša opcija nije da ratujemo. Mi odbacujemo to kao mogućnost”, rekao je Dodik i pozvao međunarodnu zajednicu da otvori prostor za politički dogovor.

Dodik je pozvao na unutrašnji dijalog u BiH, ali pod uslovom da ne prisustvuju stranci.

srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.