AFERA „KORONA UGOVORI“ TRESE REPUBLIKU SRPSKU: Uskoro nova hapšenja ljudi bliskih SNSD-u?

Istraga u aferi „Korona ugovori“ mogla bi uskoro dovesti do novih hapšenja rukovodilaca zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, saznaje Srpskainfo.

Zbog malverzacija ranije je uhapšen bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, vlasnik turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković, direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac i direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić i on se nalaze u pritvoru.

Krajem prošle sedmice uhapšeni su i direktor dobojske bolnice “Sveti apostol Luka” Mladen Gajić i direktor banjalučke firme “A.R.M.S sistemi” Vladimir Vuletić.

Izvor Srpskainfo kaže da se utvrđuje kolika je tačno bila odgovornost Zeljkovića u spornim nabavkama, zbog toga što je nabavke tražila Vlada i Krizni štab.

– Upravo su i oni mogli znati za šta će biti raspisani tenederi i obavijestiti te firme da pripreme robu. Radi se o firmama koje su veoma bliske određenim ljudima iz SNSD, a koji su i ranije imali milionske ugovore sa raznim ministarstvima i državnim institucijama – ističe naš sagovornik.

Dodaje da je očigledno i da su nabavke Instituta višestruko manje od onih koje su raspisivale mnoge bolnice u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

– Upravo zbog toga moglo bi se očekivati hapšenje još nekih funkcionera koji su uključeni u te sporne nabavke. Radi se veoma velikim ciframa – rekao je izvor Srpskainfo.

Zeljković i ostali su osumnjičeni da su od 25. marta do 25. maja prošle godine iskoristili vanredno stanje proglašeno zbog pandemije virusa korona, te u dva odvojena slučaja oformili konzorcijum firmi, koji je učestvovao na pregovaračkim tenderima Instituta za javno zdravstvo RS u postupcima nabavke medicinske i zaštitne opreme.

Materijalna šteta koju su, prema informacijama iz tužilaštva, počinili osumnjičeni iznosi 790.000 maraka.

Krajem prošle sedmice, istraga u ovom slučaju proširena je i na nabavku termalnih kamera, koje je suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH naručio Institu za javno zdravstvo RS, odnosno ranije uhapšeni direktor ove insitucije Zeljković.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.