Mladi u Španiji će dobijati 250 evra mjesečno da prestanu živjeti sa roditeljima

MADRID – Mladi u Španiji trebalo bi da dobijaju novac kako bi se iselili iz roditeljskog doma i kako bi mogli negdje drugo da plaćaju rentu, rekao je premijer vlade Španije Pedro Sančez.

Sančez vodi ovu vladu u kojoj je ljevičarska koalicija, a predložio je da mjesečno 250 evra bude uplaćivano mladima između 18 i 35 godina koji zarađuju manje od 23,725 eura godišnje, kako bi im se pomoglo u plaćanju rente za stan.

Drugi predlozi takođe uključuju i ograničavanje visine rente za one stanodavce koji poseduju više nekretnina, a sve kako bi se ranjivim porodicama i mladima pomoglo da plate rentu u velikim gradovima.

Trebaju nam kohezivni i održivi gradovi koji su čisti i pogodni za emancipaciju mladih”, rekao je Sančez na prvom Španskom forumu urbanizacije, konferenciji o stanovima koju je organizovalo ministarstvo transporta, mobilnosti i urbanizacije.

Nekretnine u Španiji su poznate po visokoj cijeni, te je sve više mladih prinuđeno da živi sa roditeljima jer su rente preskupe, plate niske, a stopa nezaposlenosti visoka. U prosjeku, ljudi u Španiji roditeljski dom napuštaju sa 30 godina, a u EU je taj prosjek 26.4 godine.

Ovaj zakon predložen je u vrijeme kada se Evropljani suočavaju sa sve većom krizom, od Londona do Berlina. Ovog mjeseca, Berlin je izglasao da će oduzeti stanove vlasnicima koji imaju mnoštvo nekretnina kako bi se izborili sa sve višim rentama, što je potez koji bi mogao i do 240,000 stanova vratiti u ruke države.

Ovaj zakon koji Sančez predlaže će tek biti objavljen, i tek tada će se o njemu izjasniti predstavnici u parlamentu, čije bi odobravanje ovaj zakon stavilo na snagu.

Izvor: Vice

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.