Vidović: Veći prihodi od planiranih, značajan oporavak privrede

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je od velikog značaja što je Srpska ostvarila prihode veće od planiranih i u direktnim i u indirektnim porezima, jer je to rezultat privrednog oporavka.

“Privreda plaća veće obaveze prema Republici Srpskoj, a to znači da se privreda u velikoj mjeri oporavila u odnosu na prethodnu godinu. Došlo je i do povećanja PDV-a, što je, takođe, rezultat oporavka privrede. Tome u prilog ide i činjenica da bilježimo rast uvoza i izvoza”, rekla je Vidovićeva za “ATV”.

Ona je istakla da su poreski prihodi veći za više od 220 miliona KM, što je ogroman uspjeh u ovoj godini, s obzirom na to da još traje pandemija.

“Zbog povećanja poreskih prihoda imamo i značajno kvalitetniji rebalans budžeta. Mi smo, na primjer, predvidjeli da ćemo se u 2021. godini zadužiti za 845 miliona KM, a u suštini ćemo se zadužiti za 630 miliona KM, što je daleko manje od planiranog”, pojasnila je ministar finansija.

Vidovićeva je naglasila da je planiran konsolidovani deficit oko 320 miliona KM, a da on iznosi 116 miliona KM, što govori da se godina završava dosta uspješnije u odnosu na ono što je planirano na početku.

Ona je ponovila da je ukupan dug Republike Srpske 5,7 milijardi KM, a javni dug, koji se uzima kao parametar zaduženosti budžeta, 4,5 milijardi KM.

Vidovićeva ističe da, prema ovim pokazateljima, Republika Srpska nije prezaduženo društvo, već je riječ o srednjoj zaduženosti s obzirom na veličinu i razvoj Srpske.

Kad je riječ o reorganizaciji javnih preduzeća, Vidovićeva je podsjetila da su “Željeznice” u velikoj mjeri reorganizovane, te da je taj proces vrlo uspješan u “Elektroprivredi”, o čemu govore polugodišnji bilansi.

Vidovićeva je podsjetila da je formirana radna grupa koja će se baviti ovim pitanjem u saradnji sa svim nadležnim ministarstvima.

“Očekujemo da ćemo u narednom periodu utvrditi rizike u svakoj grani u našim javnim preduzećima, nakon čega ćemo tražimo mjere kojima ćemo te rizike otklanjati”, napomenula je Vidovićeva.

Ona je navela da je izlazak “Elektroprivrede” na međunarodno tržište dobar potez jer je riječ o velikom sistemu, sa ogromnim potencijalom, o čemu govori činjenica da je riječ o najvećem izvozniku struje u okruženju.

“Prema tome, ‘Elektroprivreda’ treba da izađe na svjetsku berzu da vidi svoj bonitet. Do sada nije imala ocjenu svog boniteta, a kada se to završi i preduzeće izađe na Bečku berzu, zaista ćemo vidjeti kolika je snaga naše ‘Elektroprivrede’”, naglasila je Vidovićeva.

Prednost je, tvrdi Vidovićeva, što “Elektroprivreda” na berzu izlazi sa zelenim obveznicama, koje jako dobro kotiraju na svjetskom tržištu, gdje se po vrlo niskim kamatnim stopama mogu pribaviti sredstva preko tih obveznica.

“Razlog za to je što se danas forsira ‘zelena energija’. Mi ćemo u toj sferi ‘zelene energije’ u narednom periodu ostvariti velike rezultate, jer imamo dobre potencijale i u hidro, solarnoj i energiji vjetra”, pojasnila je Vidovićeva.

Izvoz te električne energije, smatra Vidovićeva, neće biti sporan jer je ona jako potrebna svijetu.

Izvor: Atv

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.