Mijatović poručio Dodiku: Neću te šutirati sada kada si na koljenima

Ja ti zamjeram samo što si počeo da mrziš sopstvenu zemlju, što si uništio socijaldemokratiju u koju si se kleo sa nacionalistima i kriminalcima koje si pustio među svoje redove, što si srpski, bošnjački, hrvatski narod još više posvađao.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, oglasio se na Facebooku te u statusu koji je nazvao “Posljednje pismo bivšem predsjedniku” osvrnuo se na početke Milorada Dodika i njegovu vladavinu, te šta se danas dešava u RS.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

– Uvaženi bivši, sjećam se kao klinac jednog popodneva na Košutnjaku u Beogradu, otac me doveo, a sjedeli ste ti i Branko Dokić. Bilo je to samo nekoliko nedjelja pre nego što ćeš postati predsjednik Vlade Republike Srpske po prvi put. Sjećam se sa koliko žara i euforije ste pričali o promenama, o potrebi za normalnim životom, o miru, o pomirenju, o Bosni i Hercegovini. Iako tada ni deset posto nisam razumio sve to kao danas, bilo mi je to sve veliko, bitno, nekako fascinantno.

Pričali ste o svemu što je alternativa ratu, Karadžićevoj i SDS-ovoj politici, pričali ste o otvaranju ka Evropi i svijetu, o obnovi zemlje… Nedugo zatim postao si i predsjednik Vlade, bilo je to golemo, preselio si Vladu u Banju Luku, počele su se nizati strane delegacije po Banjoj Luci, otvorio si Banju Luku, postali smo partner ostatku zemlje, postali smo nada budućnosti.

Pretvorio si se u njih

Počeo je rasti tada i SNSD, iako smo gubili izbore za redom rasla je ideja socijaldemokratije, sve do 2006. kada smo konačno plebiscitarno pobjedili i poslali SDS u opoziciju poslije toliko godina. Izgledalo je sve nestvarno, mislio sam da više nema nazad već samo naprijed. Prvih par godina bio je veliki zamah, gradilo se pravilo se, bili smo zaista u svakom smislu te riječi bolji dio BiH.

I tada sam mislio da može samo naprijed, ali nisam bio u pravu. Tada su oko tebe počeli svi biti bitni i bogati, tada su nam počeli dolaziti oni najgori i mahom oni željni samo vlasti i novca. Polako si se jednog po jednog odricao, svojih ljudi koji su pravili SNSD sa tobom, a glavni oko tebe su postajali oni koji su godinama vladali sa SDS-om i tokom rata i nakon istog. 

Ti si polako postajao sve moćniji i bogatiji sa njima, a paralelno sa tim si se odricao sebe i svoje ideje i prihvatao njihove ideje nacionalizam, kriminal, moć i silu.

Vremenom si se pretvorio u njih, samo još u goru verziju njih samih. Počeo si da vrijeđaš, pljačkaš, mrziš, a oni su na krilima toga uz famoznu rečenicu “poslao me šef” opljačkali sopstveni narod.

Sada kada ti je konačni kraj, ja te neću udarati kada si na podu jer to nije korektno, to će uraditi sada svaki politički klošar, a napravio si ih mnogo. Sada će svako ko prođe kraj tebe dok budeš ležao iskaliti svoj karakter na tebi, ali to si i zaslužio.

Prve politički koraci

Ja ti zamjeram samo što si počeo da mrziš sopstvenu zemlju, što si uništio socijaldemokratiju u koju si se kleo sa nacionalistima i kriminalcima koje si pustio među svoje redove, što si srpski, bošnjački, hrvatski narod još više posvađao, i na kraju što si odustao od toga da budeš lider BiH, a imao si najveću šansu, kao niko.

Žao mi je što si i svoju porodicu uvukao u sve ovo jer iako to mnogi ne znaju čestita je to familija, ali i to si sam kriv.

I na kraju još jednom, mogao si mnogo, mogao si ostati zapisan u historiji kao veliki, kao lider, kao neko ko je poslije rata ujedinio narod i donio napredak i budućnost, ali si ipak odabrao da te historija pamti kao nekoga ko je donio sve suprotno.

Uvaženi bivši,

Ja ću ostati doslijedan jer prve političke korake sam naučio od tebe i u SNSD-u i neću te šutirati sad kada si na koljenima, red je onih koji će to sada uraditi jer ti je zaista kraj.

I upravo sa ovom slikom iz sale u kojoj je održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a, opraštam se od tebe jer na kraju izdao si ideju i izdao sebe. Smrt fašizmu-sloboda narodu – naveo je Mijatović.

Izvor: Avaz.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.