Dačić o Dodikovim najavama: “Nema pravo da uvlači narod RS u nove krize i neizvesnost”

Socijalistička partija Srpske (SPS) saopštila je danas da su za prenete entitetske nadležnosti na nivo BiH odgovorni oni koji su to izglasali u parlamentu BiH i da nemaju pravo da zbog svojih grešaka uvlače narod Republike Srpske u nove krize i neizvesnost.

“Smatramo da niko nema legitimitet da se na ovakav način kocka interesima gradjana Republike Srpske”, naveli su iz SPS-a povodom najave srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika da će RS uskoro povući svoju suglasnost na formiranje institucija na nivou BiH, koje nisu bile predvidjene Dejtonskim sporazumom.

SPS smatra da je poštovanje Dejtonskog sporazuma jedina razumna politika koju Republika Srpska može da vodi, kao i jedina politika koja ima jasnu podršku rukovodstva Srbije.

“Najave iz SNSD-a da će Narodna skupština RS izglasati povlačenje saglasnosti sa nekih nadležnosti koje su ranije prenete sa RS na BiH predstavljaju bespotreban avanturizam i još jednu obmanu gradjana Srpske”, ističe se u saopštenju.

SPS naglašava da su te nadležnosti prenete na državni nivo uz saglasnost dovoljnog broja predstavnika RS u parlamentu BiH, kao i da se takav prenos nadležnosti spominje kao mogućnost u Dejtonskom sporazumu.

“I pravnim laicima je jasno da se nadležnosti prenete sporazumno ne mogu vraćati unilateralnim odlukama i da su ove izjave iz SNSD ili još jedna predstava za narod ili uvod u avanturu i rizik nesagledivih razmera”, upozorili su iz ove stranke.

Beta

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.