Potvrđeno: Elektroprivreda RS se zadužuje na Bečkoj berzi

Ministar finansija  Republike Srpske Zora Vidović potvrdila je danas da će se Elektroprivreda RS zadužiti na Bečkoj berzi, što je portal Gerila objavio prije nekoliko dana.

Smatram da je to jako dobro i da naša `Elektroprivreda` treba da napravi svoj bonitet, da se pojavi vani. Ona izvozi mnogo struje i treba da se pojavi na međunarodnom tržištu da vidi kakvo je njeno stanje i potvrdi svoj bonitet na vanjskom tržištu. To je zasigurno dobar izvor finansiranja za `Elektroprivredu`”, rekla je Vidovićeva novinarima u Trebinju.

Ona je s druge strane demantovala da je Vlada dala garancije za zaduženje “Elektroprivrede Republike Srpske” na Bečkoj berzi, niti je takva garancija potrebna.

Vidovićeva je rekla da takva garancija nije tražena i objasnila da se za takvo zaduženje uzimaju mjenice od dotičnog preduzeća ili subjekta koji to radi.

Ova sredstva će se utrošiti za finansiranje hidroenergetskih projekata Dabar i Bistrica.

Ugovor za izgradnju ovih energetskih projekata potpisan je već sa kineskom kompanijom China National Aero-Technology Internacional Engineering Corporation (AVIC), po Posebnoj odluci Ugovornog organa 1 broj: NO-7-4/21 od 10.02.2021. godine.

Elektroprivreda Republike Srpske je pokušavala da do sredstava za ove projekte dođe putem kreditnih zaduženja, međutim nijedna domaća, a ni inostrana banka nije se javila na Obavještenje o nabavc, pa će se zadužiti na Bečkoj berzi, putem emisije 1400 obveznica, pojedinačne vrijednosti od 100.000 eura, a obveznice će biti ponuđene putem Monet brokera.

Prema podacima Gerile, obveznice će biti ponuđene po kamatnoj stopi od 4,2%, po Zakonima države tržišta, to jeste Austrije, što je mnogo rizičnija i nepovoljnija opcija od zaduživanja na domaćem tržištu hartija od vrijednosti.

Šešić: Nismo imali informacije o novom zaduživanju

Poslanik SDS u NSRS, Davor Šešić za Gerilu kaže da nije imao informacije o novom zaduženju na Bečkoj berzi ali da je više puta pitao u 2018.godini ko stoji iza ovih zaduženja, kao što je bio i slučaj sa prodajom obveznica na Londonskoj berzi.

Građani moraju znati ko kupuje hartije od vrijednosti, kod koga se Republika Srpska zadužuje i šta to u perspektivi sutra znači za građane Republike SrpskeMi smo navikli da se Vlada zadužuje. Vidjeli smo zadnji rebalans budžeta koji pokazuje određeni suficit jednim dijelom pokazuje učešće kredita da ovaj budžet već godinama funkcioniše poprincipu kredita i zaduženja“, rekao je Šešić.

Govoreći o garancijama koje bi Vlada trebalo da da, Šešić napominje da garancije pokazuju da firme koje uzimaju kredite nisu uopšte profitabilne, da institucije koje im daju kredite, odnosno banke, ne vjeruju da oni te kredite mogu da vrate i traže žirante.

U ovom slučaju žirant je Republika Srpska, ali opet kažem, nije problem u institutu samih garancija, problem je u tome što ih uzimaju one firme koje očito nisu solventne i koje nisu profitabilne i ne mogu redovno da izvršavaju svoje obaveze, pa i u slučaju zaduženja, pa moraju imati garanciju države“, zaključio je Šešić.

Vukanović: Branićemo Elektroprivredu

Novo zaduženje Elektroprivrede komentarisao je i samostalni poslanik Nebojša Vukanović.

Luka Petrović je uspio čak da pretekne i onog Kovačevića u bezočnoj pljački Elektroprivrede. Posljedice njegovih tzv. reformi o kojima ja govorim već godinu dana su nesagledive.  To što radi Luka Petrović ima jednu pozadinu, a ta je pozadina da se priprema privatizacija Elektroprivrede“, rekao je Vukanović.

Prema njegovim riječima, cilj je da se uzme novac koji će služiti u kampanji, kao i da će se na ovaj način slomiti kičma Republici Srpskoj.

Ovo je korak po korak  koji povlači tiho Luka Petrović i njegov partner Petar Đokić, uz Milorada Dodika u namjeri da prodaju Elektroprivredu i da skupe nešto para da imaju za kampanju za izbore sljedeću godinu i da unište i slome kičmu Republici Srpskoj. Mi ćemo Elektroprivredu braniti po svaju cijenu“, zaključio je Vukanović.

Izvor: Gerila

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.