“Do kraja mjeseca odluka o povlačenju saglasnosti za Oružane snage BiH, SIPA će dobiti rok da napusti RS”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će do kraja oktobra ili najkasnije u prvoj sedmici novembra Republika Srpska ući u proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini RS “o povlačenju saglasnosti na vojsku i ostalo”, te da je rukovodstvo RS-a spremno za posljedice tih zahvata.

“Mi ćemo do kraja ovog mjeseca, najkasnije u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, ući sa obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada RS-u, a ne BiH”, rekao je danas Dodik na skupu u Beogradu “Sloboda i samostalnost Republike Srpske”.

Dodik je naglasio da je “veoma zahvalan svojim koalicionim partnerima koji podržavaju ovakvu politiku”. Navodeći da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće “izmišljeno kao mjesto odluke i imenovanja svih sudija u BiH”, Dodik je rekao da će RS vratiti i te ingerencije u nadležnost pravosuđa Republike Srpske.

“Onda ćemo ukinuti i zabraniti rad SIPA-e na prostoru Republike Srpske, rad OSA-e na prostoru RS-a, odbacićemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik donio u prošlosti”, istakao je Dodik, prenosi Srna.

“Ukinućemo rješenje da postoji Vijeće naroda u Republici Srpskoj, to je obiman zahvat koji će izazvati reakcije, ali mi, koji vodimo danas Republiku Srpsku, spremni smo za taj zahvat i za posljedice tog zahvata”, rekao je Dodik.

Dodao je da će donijeti odluku da se SIPA povuče sa prostora Republike Srpske.

“Daćemo rok, a ako to ne bude, mi ćemo morati da upotrijebimo ono što država ima. Ja sam političar koji nikada nisam krio svoje namjere. Politička saglasnost za to postoji i vjerujem da je stvoren kontekst da to tako ide”, rekao je Dodik.

Izvor: Novi Dani

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.