Srbija NE MOŽE da gradi aerodrom u Trebinju bez odobrenja BiH

Iako je Milorad Dodik isticao da će Republika Srpska sa Srbijom graditi aerodrom u Trebinju, koji će u potpunosti finansirati Srbija, ništa neće moći bez odobrenja i aminovanja Bosne i Hercegovine.

Tome svjedoči Nacrt memoranduma koji je pripremilo Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH na čijem čelu je Vojin Mitrović (SNSD), u ime BiH memorandum će potpisati Vijeće ministara, odnosno predsjedavajući Zoran Tegeltija nakon izglasavanja te odluke.

Vlast u RS je najavljivala kako će bez pitanja BiH sa Srbijom krenuti u izgradnju ovog velikog projekta. To je sporno zbog same kategorizacije zemljišta koje je poljoprivredno, a odluka Ustavnog suda BiH i poljoprivredno zemljište, kao i šuma je isključivo u državnom vlasništvu.

Evidentno je da niži nivo kao što je entitet ne može mimo države voditi i potpisivati odluke za investicije kakva je aerodrom u Trebinju.

U Nacrtu memoranduma između BiH i Srbije definisani su detalji saradnje na ovom projektu uz poštovanje zakonodavstva strana potpisnica u trenutku potpisivanja sporazuma. Nakon potpisivanja sporazuma biće formirana međudržavna radna grupa koja će pratiti sve aktivnosti.

Gradnja aerodroma planirana je 14 kilometara od Trebinja, početna vrednost projekta procenjuje se na 50 miliona evra, a aerdromom će nakon izgradnje upravljati Srbija.

Kritike za ovaj projekat upućivane su i zbog činjenice da nedaleko od Trebinja postoji nekoliko izuzetno frekventnih aerodroma poput Dubrovnika ili Tivta, a ne treba zanemariti ni postojanje aerodroma u Mostaru pa se postavlja pitanje gdje je ekonomska opravdanost.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.