Dodik najavljuje prodaju “Elektroprivrede RS”

BEOGRAD – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je EU štampala milijarde evra bez pokrića, te da putem svojih kompanija žele da pokupuju sve što ima u Republici Srpskoj.

“To je ono što nas čeka ako ne budemo vodili računa o sebi, to je druga opasnost koja će nas slistiti i kao naciju i kao državu”, rekao je Dodik na skupu u Beogradu pod nazivom “Sloboda i samostalnost Republike Srpske”.

Prema njegovim riječima, EU je štampala bez pokrića 2.750 milijardi evra i rasporedila po državama, koje putem svojih kompanija sada vrše ekspanziju na Balkan.

On je kao primjer naveo da danas u Banjaluci postoje najmanje tri kompanije sa Zapada koje traže da kupe sve javne garaže koje u tom gradu postoje.

“Od javnih garaža, pa dalje, pa će onda kroz zajedničku energetsku politiku EU doći i nama reći – ne možete vi da upravljate električnom energijom”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da Republika Srpska ima 35 odsto viška električne energije, koju izvozi, te da se sada pojavljuje enorman skok cijena, pa kilovat čas umjesto 39 evra sada košta 312 evra.

“I sada će oni početi da regulišu tržište…nezavisni regulator koji njima odgovara… Ja često postavljam sebi pitanje – jesmo li mi svjesni, šta smo mi?”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da se vjerovalo da će EU donijeti zemljama regiona milione, ali da se realano pokazalo da oni u EU imaju više koristi.

“Kupovali su naša preduzeća, odlučuju o ovom i onom. Ne treba misliti da sam ja protiv tog procesa, ali ja u taj proces više ne vjerujem”, rekao je Dodik.

Povodom priča da EU finansira BiH i da iz BiH odlaze mladi, Dodik je napomenuo da su u EU napravili taj ambijent da povuku mlade iz BiH, te zapitao ko plaća BiH školovanje tih mladih ljudi, profesore, struju korištenu za svjetlo i grijanje, dok mladi kao gotov proizvod odlaze u inostranstvo.

“Ja vjerujem da bogatstvo i vrijednost koje su dobijali upravljajući nama, ne dajući nam razvoj, da su daleko više imali koristi i vrijednosno i ekonomski, nego mi od njihovih nekih projekata koji se realizuju tako što iza njih idu njihove multinacionalne komapnije koje najčešće povuku 30 do 40 odsto donacija ili kredita”, rekao je Dodik.

On je dodao da nijedna domaća komapnija ne može da pribavi garanciju banke da bi učestvovala na tenderima EU za projekte u BiH, nego samo firme iz EU, koje uzimaju lokalne podizvođače, koji su 20 odsto jefitniji.

Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.