Đukanović o Pandorinim papirima: “Nisam uradio ništa nezakonito…”

(Beta) – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da nije uradio ništa nezakonito kada je 2012. godine osnovao firmu van zemlje i pozvao tužilaštvo da ispita ceo slučaj.

Đukanović je u Brdu kod Kranja, gdje je učestvovao na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, rekao da je svoj odnos prema državi pokazao u “dugim godinama borbe za nju”, prenosi RTCG.

“Prema mom uvjerenju, riječ je o još jednoj konstrukciji, još jednoj iskonstruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi potpunoj kompromitaciji njenih autora”, kazao je Đukanović.

Dodao je da svoje zakonito postupanje ne vezuje za državne funkcije.

“Ponašam se kao čovjek koji već nosi teret okolnosti da je godinama obavljao odgovorne državne funkcije i da mora da štiti ne samo svoj ugled, već i autoritet funkcija koje je obavljao i koje obavlja, kao i ugled države na čijem se čelu nalazi”, naveo je Đukanović.

On je rekao i da registrovana firma o kojoj je riječ nije otvorila ni bankovni račun, da samim tim nije ni mogla da uradi ništa i da je ugašena veoma brzo nakon formiranja.

“Ni ja, ni moj sin nikada nismo i sigurno nećemo ništa uraditi na štetu države Crne Gore, za razliku od onih koji pokušavaju da lansiraju aferu i koji pokušavaju da me zakuju za stub srama bez argumenta”, rekao je Đukanović.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Paname, Gibraltara i britanskih Devičanskih ostrva.

U okviru globalnog projekta “Pandorini papiri”, kako su nazvana procurela dokumenata ofšor kompanija, MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i firmi na ofšor destinacijama koje su formirali Milo i Blažo Đukanović.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.