Predsjednica Srpske: Mađarski model uzor za demografsku obnovu

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u dvodnevnoj je posjeti Mađarskoj.

Na sastanku sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom postignut je dogovor o uspostavljanju Fonda za podršku privrednim subjektima iz Republike Srpske.

O sistemskim mjerama za unapređenje demografske slike, predsjednica je razmijenila iskustva sa mađarskom ministarkom za porodicu Katalin Novak.

Novakova je istakla da je za Mađarsku od izuzetnog značaja ovaj sastanak i saradnja sa Republikom Srpskom. 

– Već dugo postoje dobri odnosi među narodima, isto tako i među našim državnicima. Јoš 2019. godine Viktor Orban i Milorad Dodik dogovorili su da će sarađivati po pitanju demografije. Sa predsjednicom Republike Srpske razmijenili smo iskustva, da bi našim metodama poboljšali demografsku sliku i da bi Srpska stvorila dugoročnu porodičnu strategiju – istakla je mađarska ministarka.

Predsjednica Srpske izjavila je nakon ovih sastanaka da je razgovarano o demografskim pitanjima, formiranju fonda za podršku malim i srednjim preduzećima te o reformi pravosuđa.

– Razgovarano je o demografskim pitanjima na kojima već radimo neko vrijeme i na kojima ćemo nastaviti i u narednom periodu. Mnogo dobrih primjera uzimamo iz programa razvoja i demografske strategije Mađarske i tu imamo apsolutnu podršku mađarskih institucija – navela je predsjednica Cvijanović, dodajući da je mađarski model uzor za demografsku obnovu.

Ona je istakla da je važna i najavljena inicijativa koja se odnosi na uspostavljanje fonda namijenjenog za podršku malim i srednjim preduzećima u Republici Srpskoj.

– Sa radošću sam dočekala što je Sijarto pokazao da ovo nije priča na dugom štapu, nego da preduzima sve da bi u ova tri mjeseca završile sve procedure i da bismo sljedeće godine mogli da imamo jedan takav fond. Raduje me i činjenica da smo mogli danas razgovarati sa ministarkom Varga o pitanjima koja se odnose na reformu pravosuđa, na sve ono što preduzimamo na evropskom putu a što je za dobrobit naših građana – poručila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je ponovila stav da se migrantski kampovi neće graditi u Srpskoj i da Srpska neće biti parking za migrante.

Naglasila je da podrška Mađarske zdravstvenom sektoru Srpske u pandemiji, kao i saradnja u oblasti demografije govore o razumijevanju i kvalitetu međusobnih odnosa.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.