Šeranić uputio zahtjev da se van snage stavi Pravilnik za medicinske gasove

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić uputio je danas zahtjev ministru civilnih poslova u Savjetu ministara Ankici Gudeljević da stavi van snage Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, zbog nezakonitosti člana 50.

Šeranić je u dokumentu naveo da je cilj da se hitno regulišu administrativne procedure za registraciju djelatnosti proizvodnje medicinskih gasova i osiguranje daljeg liječenja i spašavanja života građana Republike Srpske.

„U vezi sa aktuelnom situacijom nedostatka kiseonika u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Srpske i bolnicama u Srpskoj, do koje je došlo usljed postupanja farmaceutskog inspektora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zahtijevamo da s ciljem osiguranja daljeg liječenja građana kojim je neophodan kiseonik u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske hitno preduzmete nadležne aktivnosti i mjere kojim će se omogućiti kontinuirana dostupnost tog lijeka“, ističe se u dokumentu.

Šeranić je napomenuo da UKC Srpske na stanju ima kiseonik u količini dovoljnoj za primjenu u naredna 24 časa, te da je u usmenoj komunikaciji sa jedinim privrednim subjektom, koji ima dozvolu za obavljanje proizvodnje kiseonika – medicinskog gasa u BiH, „Meser“ Sarajevo informisan da oni nisu u mogućnosti da obezbijede kontinuirano snabdijevanje zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj naznačenim lijekom.

U dokumentu, koji je danas stavljen javnosti na uvid, podsjeća se da je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH 2018. godine upućen akt Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kojim je traženo brisanje člana 50 Pravilnika o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove.

Tim aktom traženo je uređenje oblasti medicinskih gasova na način da doneseni propisi budu usklađeni sa važećom zakonskom regulativom u oblasti lijekova i na taj način primjenjivi pravnim licima koja obavljaju djelatnosti proizvodnje i/ili prometa na veliko medicinskih gasova.

Stručni savjet Agencije za lijekove BiH 2018. godine usvojio je Pravilnik o dobrim proizvođačkim praksama za medicinske gasove, u kojem su, između ostalog, regulisani uslovi za dobijanje dozvole za proizvodnju medicinskih gasova.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.