Lambeta tvrdi: U Bolnici Trebinje se koristi medicinski kiseonik

„Kiseonik koji se koristi u Bolnici Trebinje je medicinski kiseonik koji je 99,5 odsto ispravan, a Bolnica Trebinje će podnijeti krivične i prekršajne prijave protiv svih koji su objavili neistine da je riječ o industrijskom kiseoniku“, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Nedeljko Lambeta.

On je dodao da su o korištenju kiseonika u trebinjskoj Bolnici „pojedini političari, portali i novinari iznijeli niz laži“.

„Ovim putem želim da stanovništvu Trebinja i Hercegovine poručim da je ovo medicinski kiseonik, da je sve u redu 99,5 odsto ispravno, te da se on koristi, osim za kovid odjeljenje, i za porodilište, za intenzivnu njegu, operacionu salu i da to traje decenijama“, rekao je Lambeta na današnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da se više od 40 godina Bolnica Trebinje snabdijeva medicinskim kiseonikom kao i sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Lambeta je naveo da više od 18 mjeseci zdravstveni radnici vode borbu sa virusom korona 24 časa dnevno, te da je skoro 2.000 pacijenata bilo na bolničkom liječenju.

„Više od 1.500 pacijenata je skinuto sa kiseoničke terapije i otišlo kući. Ovim putem želim da im zahvalim, više od 100 njih me je danas pozvalo i reklo da im je to spasilo život“, naglasio je Lambeta.

Specijalista anesteziolog u trebinjskoj bolnici Petra Paovica rekla je novinarima da su svi pacijenti liječeni prema protokolima koji su zvanično usvojeni od evropskih i svjetskih udruženja za intenzivno liječenje kritično oboljelih pacijenata.

Ona je istakla da po pitanju metoda liječenja ne postoje nikakve kontroverze, te da i ljekari u najjačim klinikama imaju mnogo problema i izazova jer je riječ o toku bolesti koji je prilično nepoznat.

„Kada je riječ o kiseoničnoj terapiji, to koristim već 10 godina radeći u ovoj bolnici, ali i druge kolege koje rade u hirurškim i nehirurškim granama. Do sada nisam primijetila bilo kakvu nuspojavu zbog upotrebe kiseonika koji smo koristili u terapiji. Govorim o svakodnevnoj primjeni kiseonika u operacionoj sali, jedinicama intenzivnog liječenja, a pogotovo u liječenju virusa korona“, istakla je Paovica.

Izvor: Radio Trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.