Bolnica u Trebinju koristila tehnički gas, Ministarstvo zdravlja RS-a ignorisalo obavijest inspektora?

Prošlog mjeseca Agencija za lijekove BiH obavijestila je Ministarstvo zdravlja RS-a o korištenju tehničkih gasova u Bolnici Trebinje. Na ovo su se oglušili u entitetskom ministarstvu s obzirom da je danas ministar Alen Šeranić izjavio da sve zdravstvene ustanove u RS-u koriste kisik kao u klinikama u regionu i Evropi.

Naime, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić održao je danas sastanak sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj gdje su razgovarali o kisiku i optužbama iz prethodnih dana da u bolnicama nije korišten medicinski već industrijski kisik. Zaključak sastanka je da su ove tvrdnje apsolutna neistina.

Direktori bolnica su istakli kako se isti kisik koristi u klinikama u regionu i Evropi, te su dodali kako su ovaj kisik s potvrdom o čistoći nabavljali godinama unazad i koji je upotrebljavan u terapijske svrhe i kod drugih oboljenja.

No, kako Klix.ba ekskluzivno saznaje, Agencija za lijekove BiH je u augustu dobila prijavu Transparency Internationala o saznanjima da se u trebinjskoj bolnici umjesto medicinskog gasa zapravo koristi neprečišćeni – tehnički gas koji se upotrebljava u procesu liječenja pacijenata na intenzivnoj njezi i o tome obavijestila nadležne.

Nakon tog saznanja Agencija za lijekove BiH je poslala upite te izvršila inspekcijski nadzor u firmi koja proizvodi i isporučuje gas Bolnici Trebinje te došla do zaključka da ta kompanija proizvodi samo tehnički gas, ali da nije odgovorna što ga neko koristi kao medicinski u zdravstvenoj ustanovi.

U postupku farmaceutsko-inspekcijskog pregleda, po osnovu zaprimljene prijave provedenog u kompaniji „Milojević Gilje Gas“ d.o.o. Bijeljina utvrđeno je da ta firma u postupku javne nabavke gasova, a u skladu sa tenderskom dokumentacijom za nabavku gasova za potrebe JZU Bolnica Trebinje, kao najpovoljniji ponuđač je zaključila ugovor o „tečnom kiseoniku čistoće 99,95% kisik, boca 40 litara, azor suboksid i ugljen dioksid“.

S obzirom da nije decidno navedena namjena gasova koji su predmet nabavke, inspektori Agencije za lijekove BiH su se obratili Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS-a sa zahtjevom za nadležno postupanje s ciljem utvrđivanja u koju svrhu su u JZU Bolnica Trebinje korišteni ovi gasovi.

„Sektor zdravstvene inspekcije – Odjeljenje Trebinje, obavijestilo je Inspektorat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da su predmetni gasovi korišteni u medicinske svrhe, odnosno da se tretiraju kao lijekovi. Kisik se koristi kao kiseonička podrška bolesnicima, a azot suboksid i ugljen dioksid za poslove dezinfekcije operacione sale i poslove anestezije“, navedeno je u dopisu.

U skladu sa utvrđenim stanjem Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je obavijestila Ministarstvo zdravlja RS-a da putem tenderske nabavke vrše nabavku tehničkih gasova i iste koriste u medicinske svrhe kao lijek čime se ugrožava zdravlje stanovništva te ih pozvali da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

Kako saznajemo u vanrednoj inspekcijskoj kontroli 19. augusta 2021. godine inspektoru Republičke uprave za inspekcijske poslove – Sektor zdravstvene inspekcije – Odjeljenje Trebinje je predočena faktura kao dokaz da je Bolnica Trebinje od kompanije Milojević Gilje Gas zaprimila tečni kiseonik čistoće 99,5% azot suboksid ii ugljen dioksid.

„Navedeni gasovi su uzajamno prometovani 8. maja, 31. maja i 5. augusta 2021. godine. Uvidom u objekat kisikane u prisustvu odgovornog lica firme utvrđeno je da su lagerovane određene količine pomenuta tri gasa, koji su bez sumnje što je izjavio prisutni direktor, u kompletnim količinama koriste u medicinske svrhe, pa se samim tim ovi gasovi tretiraju kao lijekovi. U prisustvu direktora, kontaktiran je dobavljač koji je izjavio da osim podataka iz uzajamnog ugovora, ostale podatke za sada ne želi predočavati, kako za posjedovanje dozvole za promet medicinskih sredstava tako ni dokaze ni izjavu da li posjeduje dozvolu za promet lijekova“, navodi se u inspekcijskom izvještaju.

Leutar.net Bolnica u Trebinju koristila tehnički gas, Ministarstvo zdravlja RS-a ignorisalo obavijest inspektora?

Utvrđeno je da čelične boce posjeduju samo dio deklaracije s podacima dobavljača kao i sigurnosne podatke – rukovanjem flašama. Utvrđeno je i da se gasovi većim dijelom isporučuju po odjeljenjima iz centralnog rezervoara putem kiseoničke instalacije, a manji dio direktno u bocama. Inspektor nije dobio nedostajaći podatak o proizvođaču i uvozniku.

Leutar.net Bolnica u Trebinju koristila tehnički gas, Ministarstvo zdravlja RS-a ignorisalo obavijest inspektora?

Interesantno, Vlada RS-a održala je u Banjoj Luci sjednicu na kojoj je razmatrana informacija o nabavci i korištenju kisika u JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnicama u Republici Srpskoj.

Nakon sjednice su saopćili da vlada zadužuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i JZU Univerzitetskim kliničkim centrom RS-a da u roku od 48 sati obezbijedi uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kisika, a u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kisika koji se koristi u ovoj ustanovi.

Pitanje koje se postavlja jeste zašto bi se angažovala „laboratorija za ispitivanje kontrole kvaliteta kisika“ kada je za to nadležna državna Agencija za lijekove i medicinska sredstva koja je regulatorno tijelo i jedina nadležna u državi za ovakve poslove.

Podsjetimo, afera „Kiseonik“ je pokrenuo gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković koji tvrdi da UKC RS-a u Banjoj Luci za liječenje pacijenata koristi tehnički gas koji nabavlja firma TGT Tehno Gas koja nije registrovana kao prometnik niti kao proizvođač lijekova odnosno kisika u ovom slučaju.

Postavlja se pitanje ko snabdijeva kisikom bolnice u Doboju, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči, i drugim gradovima ako su u žižu javnosti došle sporne nabavke u Banjoj Luci i Trebinju.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.