Zvanično: „TGT Tehnogas“ nema dozvolu za uvoz kiseonika

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak je u razgovoru za portal Insajder.in istakao da firma TGT Tehnogas Laktaši nije registrovana za promet medicinskog kiseonika u BiH.

„Po mojim saznanjima i saznanjima Agencije, oni su registrovani za promet medicinskih sredstava. Za promet lijekova nisu. A medicinski kiseonik je lijek“, naglasio je Zolak.

Direktor Agencije za lijekove BiH ističe da je u ovom slučaju neophodno razlučiti dvije stvari.

„Jedno je kada je firma registrovana kao nosilac dozvole ili registracije nekog lijeka. To može da bude bilo koje pravno lice. Znači jedan čovjek ili firma može da pronađe neki lijek bilo gdje u svijetu, dobije potrebnu dokumentaciju, podnese Agenciji zahtjev za registraciju tog lijeka i on će ako ispunjava osnovne uslove dobiti registraciju lijeka i biće nosilac dozvole. U ovom slučaju nosilac dozvole za medicinski kiseonik jeste TGT Tehnogas, ali taj TGT Tehnogas nije registrovan za promet lijekova, samim tim i medicinskog kisika“, poručio je Zolak.

Direktor Agencije za lijekove BiH podsjeća da veleprometnici imaju obavezu da godišnji uvoz ili potrošnju lijekova dostave Agenciji, te da po njegovim saznanjima firma TGT Tehnogas to nije učinila.

– Veleprometnici imaju obavezu da godišnji uvoz ili potrošnju lijekova dostave Agenciji. Po našim evidencijama nisu nam prijavili uopšte uvoz, distribuciju i promet medicinskog kiseonika kao lijeka. A to Agencija svake godine dobija od veleprometnika lijekova i onda objavljuje kao javni dokument o potrošnji i javni dokument o registraciji svih lijekova, a javni dokument je i registracija veleprometnika lijekova“, zaključio je Zolak.

(Insajder.in)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.