Vlada Srpske osniva vlastitu farmaceutsku kuću

Višković je istakao da resorno ministarstvo već priprema dokumentaciju, te da će farmaceutska kuća biti sto odsto u vlasništvu Republike Srpske.

 – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Srpska pokrenula inicijativu za formiranje vlastite, odnosno republičke farmaceutske kuće preko koje bi građanima bio obezbijeđen veći izbor kvalitetnih lijekova po povoljnim cijenama.

Višković je istakao da resorno ministarstvo već priprema dokumentaciju, te da će farmaceutska kuća biti sto odsto u vlasništvu Republike Srpske.

„Želimo da krenemo u borbu protiv farmaceutskih lobija. Naš cilj nije da se obračunavamo sa bilo kojom farmaceutskom kućom već da našim građanima omogućimo što bolje lijekove po što povoljnijim cijenama“, rekao je Višković za „Euro blic“.

Prema njegovim riječima, to niko ne može osporiti niti zabraniti.

„Nemam ništa protiv nijedne farmaceutske kuće, ali kada mogu da na nekom drugom tržištu nude lijekove po znatno jeftinijim cijenama nego u BiH, pa neka uđu i ovdje u konkurenciju sa cijenama kao što to rade u okruženju“, naglasio je Višković.

Govoreći o vakcinaciji u Republici Srpskoj, Višković je naveo da su institucije uradile sve da se obezbijede vakcine.

„U našim skladištima trenutno imamo više od 700.000 doza vakcina različitih proizvođača, što je veliki uspjeh za tako malu Republiku kao što je naša. Obezbijedili smo vakcine i za to izdvojili više od 40 miliona КM“, naveo je Višković.

Odgovarajući na tvrdnje opozicije u Republici Srpskoj da je priliv direktnih investicija u Srpsku „na nivou statističke greške“, Višković je poručio da je opozicija tu da kritikuje, te da ne očekuje od nje da hvali vlast.

„Međutim, često njihove kritike nemaju veze sa realnošću. Neka pogledaju ekonomske pokazatelje Republike Srpske i onda pričaju. Podsjetiću ih na investicije koje smo dogovorili sa Srbijom, od kojih se neke već realizuju, a neke tek trebaju poput aerodroma Trebinje, `Buk Bijele`, auto-puta Rača-Bijeljina i drugih“, podsjetio je Višković.

Premijer Srpske je ukazao i na investicije dogovorene nakon nedavne posjete Ruskoj Federaciji, te naveo da je nedavno imao sastanak sa američkim investitorima koji su izrazili sporemnost da rade u Republici Srpskoj.

„Кrajem septembra imam sastanak sa njemačkim investitorom koji ima već svoju investiciju na području Bijeljine, a koji želi da dogovori detalje oko preseljenja njihovih proizvodnih kapaciteta iz Rumunije u Srpsku“, napomenuo je Višković.

Prema njegovim riječima, kineski partneri u naredne dvije sedmice trebaju početi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Prijedor.

„Takođe, sa Кinezima u narednim danima treba da potpišemo konačno ugovor oko izgradnje HE `Dabar`. U završnoj fazi su pregovori o hidrocentrali na rijeci Bistrici. Pojavljuje se poljski investitor koji bi trebao da nastavi investiciju vezano za blok termoelektrane `Ugljevik 3`“, naglasio je Višković.

Višković je istakao da podržava strane investicije i da će učiniti sve da ih ovdje bude što više, ali da neće zanemariti ni domaće investitore.

„Zahvaljujući domaćim investicijama mi imamo ovakve ekonomske pokazatelje koje imamo“, rekao je Višković.

Izvor: Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.