Stevandić u panici, ako Zeljković progovori pada i on

Lider razjedinitelja Nenad Stevandić je u panici, ima košmare i u velikom je strahu jer je svjestan da bi, nakon Zeljkovića, policija uskoro mogla da pokuca i na njegova vrata zbog malverzacija i kriminala prilikom nabavke medicinske opreme.

Zvuči nevjerovatno ali je istinito –  Branislava Zeljkovića prije hapšenja krio je lider njegove stranke Nenad Stevandić i to u prostorijama stranke Ujedinjene Srpske u Banjaluci, gdje su dogovarali kako da se brane i izbjegnu procesuiranje za milionsku pljačku države.

Ovoj informaciji u prilog ide i činjenica da Zeljković nema evidentirano u pasošu da je prelazio državnu granicu, kako je lažno tvrdio nakon što se predao, a laiku je jasno da nema ni teoretske šanse da bi neopaženo došao od granice i Gradiške do Banjaluke svojim vozilom dok policija traga za njim a svi mediji o tome pišu.

Stevandić je u panici jer je imao svoj tim u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske koji se bavio nabavkama i koji je svu dokumentaciju pripremao, a marioneta Branislav Zeljković, suprug poslanice Mirele Kajkut Zeljković, samo je potpisivao pripremljene fakture dobijajući mrvice.

Većinu „provizije“ i sredstva u korupcionaškom poslu, od naduvanih, dogovorenih i nezakonitih višemilionskih javnih nabavki, od dobavljača je uzimao lično Stevandić, a svom kadru Zeljkoviću davao je samo skromne iznose kao nagradu za poslušnost, a brojne nekretnine i stanovi kojih se domogao pokazuju tragove prljavog novca. Ako neko od uhapšenih progovori i lider razjedinitelja bi mogao završiti iza rešetaka, ako Bog da, sa lisicama na rukama.

Stevandić je toliko uplašen da ne vjeruje ni svom potpredsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Milanu Petkoviću i nije želio da ga angažuje kao advokata i branioca uhapšenog Zeljkovića.

Među njima bukti sukob od lokalnih izbora kada je Petković kao nosilac liste US u Banjaluci završio na ponižavajuđem 12. mjestu, i nema povjerenja u advokata, koji za razliku od njega ima nešto časti i obraza, jer bi mogle procuriti informacije a lider bi mogao biti procesuiran u skladu sa zakonom.

Saša Marković i Slavko Bojić juče su se branili ćutanjem, po sugestiji advokata Miloša Stevanovića, ali su sve bliži odluci da sarađuju sa tužiocima i kažu kome su i koliko dali novca od spornih nabavki, o čemu imaju i dokazi. Stevandić ima ova saznanja i zbog toga dva dana vrši veliki pritisak na Dodika da oslobodi uhapšene inače će napustiti vlast i koaliciju, koja je i onako uzdrmana.

Advokatice Jasminka Jovišević i Jadranka Ivanović, po nalogu Stevandića, ne odvajaju se od Branislava Zeljkovića, ubjeđuju ga da će sve biti u redu i da će ubrzo izaći iz pritvora samo da ne poklekne i progovori. Stevandić zna kakav je profil ličnosti plašljivog Zeljkovića, a određivanje mjesec dana pritvora bi ga slomilo i stvar bi bila riješena.

Okružni sud u Banjaluci će odlučivati o pritvoru za osumnjičene, a politika vrši snažan pritisak na sudije prije svega predsjednicu Okružnog suda u Banjaluci Mariju Aničić Zgonjanin, suprugu generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srpske Nebojše Zgonjanina, da odbaci Zahtjev Tužilaštva da se svim osumnjičenim odredi mjera 30 dana pritvora.

Da je situacija ozbiljna govori informacija da se u sve uključio i Milorad Dodik, jer  Stevandić danima prijeti da će izaći iz koalicije ako Zeljković ostane u pritvoru, zbog čega Dodik daje sramne izjave, osuđuje hapšenja i tako vrši neprimjeren pritisak na pravosuđe.

Sudije Okružnog suda u Banjaluci moraju biti svjesne da su pod velikom pažnjom javnosti, da znam kakav se pritisak na njih vrši da puste na slobodu uhapšene, i moraju biti svjesne da će snositi posljedice ako ne odrede mjeru pritvora, koja je opravdana, razumna i neophodna, skupa sa tužiocima ponude osumnjičenima da sarađuju, nagode se za blaže kazne i progovore kako bi se klupko odmotalo do kraja, do Stevandića i drugih krupnijih riba koje su uplašene.

I za kraj najava da je spreman još jedan predmet i hapšenje, protiv jednog mog omiljenog, veoma obrazovanog i elokventnog ministra, prekaljenog kadra Partije, ali neću saopštiti ime i detalje da ne bi ugrozio akciju, predmet i istragu.

nebojsavukanovic.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.