Izetbegović: Vučić nam ne treba slati vakcine i žito, neka prestanu sa progonom branilaca BiH

(Beta) – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučič ne trebaju slati vakcine ili žito u Bosnu i Hercegovinu niti “govoriti lepe reči”, već da očekuje da Srbija prestane sa progonom “branilaca BiH”.

Navodeći da su u Srbiji i ranije hapšeni državljani BiH pod optužbama da su počinili ratne zločine, Izetbegović je ocenio da se to može očekivati i u budućnosti.

“Znamo šta je tendencija Srbije, da izjednači strane. Srbija pruža utočište generalu (Novaku) Dukiću, koji je osudjen za ubistvo omladine na tuzlanskoj Kapiji”, kazao je Izetbegović za regionalnu N1 televiziju.

U Srbiji je nadavno uhapšen Edin Vranj, nekadašnji visoki policijski funkcioner u Federaciji BiH, koga MUP Srbije tereti za ratne zločine nad srpskim zarobljenicima tokom 1993. i 1994. godine na području Goražda.

Lider SDA je optužio Tužilaštvo BiH da je napravilo propuste u slučaju Vranja, odnosno da nije obavestilo Tužilaštvo Srbije da u BiH sprovedena istraga u tom predmetu i da nije utvrdjeno da je Vranj počinio ratne zločine. 

“Tužilaštvo BiH je u sinergiji sa srbijanskim tužilaštvo na jedan negativan način”, kazao je Izetbegović.

Dalje je optužio Srbiju da je učestvovala u “teškim zločinima i razaranjima” u BiH, ocenivši da je Srbija nanela stotinu milijardi materijalnih šteta BiH.

“Posle svega, mi očekujemo da Srbija pusti na miru Bosnu i Hercegovinu i branioce”, kazao je Izetbegović.

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.