Voćnjaci u vlasništvu porodice Dodik prioritet za dobijanje pomoći

Dok firme u vlasništvu porodice Dodik dobijaju pomoć i podsticaje, posao većine ostalih voćara u Republici Srpskoj propada.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nedavno je saopštilo da je isplaćena pomoć zbog šteta od mraza u uslovima izazvanim pandemijom korona virusa za hiljadu proizvođača voća.

„Za štetu od mraza isplaćeno je 865.605 KM za više od hiljadu proizvođača voća i 2.100 hektara zasada oštećenih od proljećnog mraza, te je izdvojeno dodatnih 500.000 KM za zanavljanje voćnih zasada“, saopšteno je 3. septembra iz resornog ministarstva.

Radi se o čistoj laži, jer je pomoć uplaćena za samo 261 proizvođača voća, što potvrđuje i spisak onih koji su pomoć dobili, a koji posjedujemo.

Leutar.net Voćnjaci u vlasništvu porodice Dodik prioritet za dobijanje pomoći

Među proizvođačima voća koji su dobili pomoć, kako bi sanirali posljedice mraza, su i dvije firme u vlasništvu porodice Dodik.

„Agro voću“ je isplaćeno 49.589,45 KM, dok je firma „Global liberty“ inkasirala 8.787,99 konvertibilnih maraka. Suvlasnici firme „Agro voće“ su Goran i Gorica Dodik, brat i kćerka Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, dok suvlasništvo za „Global liberty“ iz Laktaša pripada pored Gorice i Igoru Dodiku, sinu Miloradovom.

Leutar.net Voćnjaci u vlasništvu porodice Dodik prioritet za dobijanje pomoći

Nije poznato kojim su se kriterijumima rukovodili predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS kada su birali kojim voćarima će isplatiti pomoć, ali je notorno da se među njima nalaze i dvije firme u vlasništvu porodice lidera SNSD-a. Nije prvi put da Vlada RS pomaže poljoprivredni biznis ove porodice.

U maju prošle godine poslovni portal Capital je objavio da su preduzeća u vlasništvu Dodikovog sina i brata dobila više od 14 tona regresiranog goriva i oko 90.000 maraka podsticaja, među kojima je i podrška za nabavku traktora.

Resorno ministarstvo je dodijelilo 21.000 KM preduzeću „Agro voće„ iz Laktaša za nabavku traktora, objavio je tada Capital.

Dok firme u vlasništvu porodice Dodik dobijaju pomoć i podsticaje, posao većine ostalih voćara u Republici Srpskoj propada. U poslednje dvije godine u Srpskoj  iskrčeno je ili je proizvodnja obustavljena u nekoliko stotina voćnjaka, zbog štete koje su nanijeli mrazevi, nekontrolisanog uvoza voća iz inostranstva, ali i potpune nebrige vlasti za poljoprivredu i poljoprivrednike.

Početkom godine voćari su zbog očajne situacije u kojoj su se našli najavljivali štrajk, ali se u cijelu priču upleo Dodik, naloživši ministru poljoprivrede Borisu Pašaliću da sa voćarima organizuje sastanak.

Dodik i Pašalić su se 24. aprila sastali s voćarima u Gradišci. Očekivano, dvojac Dodik – Pašalić je voćare preveo žedne preko vode, obaćavši im da će im Vlada RS isplatiti pomoć od 1.500 KM po hektaru ako odustanu od pobune.

Voćari su odustali od štrajka, situacija se smirila, a epilog je poznat. Umjesto obećanih tri miliona KM i 1.500 KM po hektaru, isplaćeno je svega 865.605 maraka i 670 KM po hektaru i to ne za hiljadu proizvođača, već samo njih 261, među kojima su i dvije firme porodice Dodik.

Voćarstvo u Republici Srpskoj je grana koja brzo propada, mnogi voćari odustaju od tog posla, ali vlast to ne brine. Bitno je da ima novca za pomoć i podršku firmama porodice Dodik, koja je svoje poslove razvila od poljoprivrede preko ugostiteljstva do IT tehnologija.

(Žurnal)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.