Šmit otkrio toplu vodu: Evo šta je poručio političarima

„Trenutna blokada rada državnih institucija, nikome ne donosi dobro. “Moraju se osigurati određeni pravni uslovi, obezbijediti vladavina prava, što će za neke biti neugodno, ali to je neophodno“, poručio Šmit.

Da bi se riješili svi ključni problemi, uključujući blokadu rada državnih institucija i dogovor o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, neophodno je da političari ostanu za istim stolom, čak i kada je teško, izjavio je za BHRT visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Poručio je da trenutna blokada rada državnih institucija, nikome ne donosi dobro.

“Blokade nikada ne doprinose uspjehu i ne donose dobro. U Njemačkoj se kaže: ‘Bolje razgovarati jedni sa drugima, nego razgovarati o drugima’. Ko želi nešto da pokrene, mora da razgovara da bi nešto potaknuo. Ne smijemo dopustiti da BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji doživi neuspjeh ili da zastajkuje na tom putu. Na ovaj put pozivam izabrane predstavnike države BiH”, rekao je Šmit.

Osvrnuo se i na nedavni susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučiće,.

“Predsjednik Srbije pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH na zvaničan razgovor. Za budućnost BiH potrebno je razgovarati sa glavnim gradovima u regiji, i to je ono što ja radim. Važno je razgovarati i o pripremama za samit zapadnoevropskih zemalja koji će biti održan u oktobru, kao i o poboljšanju privredne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i to su bile teme o kojima smo razgovarali”, rekao je Šmit.

On je odbacio kritike da se u svojim pogledima na izmjene Izbornog zakona svrstao na stranu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Poručio je kako odgovornost za rješenje pitanja izmjena Izbornog zakona nose domaći političari.

“Ja sam impresioniran koliko ‘čitača misli’ ima u regiji jer te misli o kojima se izvještava i koje su, navodno, skrivene u mojoj glavi, uopšte nisu tu. Puno je bolje raditi na rješenju, na izmjenama Izbornog zakona koje, između ostalog, moraju uključivati borbu protiv izbornih prevara. Osim toga, mora se osigurati da se ispoštuju odluke Suda za ljudska prava u pogledu učešća “ostalih”, rekao je Šmit.

On je istakao kako se, iako je teško, mora sjesti za sto i naći zajedničko rješenje jer to i jeste uloga politike.

“Moraju se osigurati određeni pravni uslovi, obezbijediti vladavina prava, što će za neke biti neugodno, ali to je neophodno. Ja ću korisiti sve mogućnosti koje mi stoje na raspolaganju, na umrežavanju sa Evropskom unijom, sa raznim međunarodnim akterima, a mjerilo prema kojem ćemo mjeriti je li se situacija ovdje poboljšala je da li će u narednoj deceniji mladi ljudi reći – ‘da, rado živim ovdje, volim svoj život ovdje’. To je zadatak koji je pred nama, a koji nije lak i potrebna je podrška sviju da bi se to osiguralo”, rekao je visoki predstavnik u intervjuu BHT.

(BN) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.