Tuča dvije grupe četnika na izložbi u okviru „Kaleidoskopa kulture“

Na izložbi Avenija mimova, organizovanoj u petak, 03. septembra u Kineskoj četvrti u Novom Sadu, izbila je tuča između pripadnika dvije četničke grupe – Nju Ejdž Četnici i Eko Četnici, saznaje Autonomija.

Ova izložba i tribina, kako je najavljeno – humanitarnog karaktera, organizovana je u okviru „Kalediskopa kulture“, projekta finansiranog od strane Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

Avenija mimova, uz finansijska sredstva dodijeljenja od strane Fondacije Novi Sad 2022, zamišljena je kao izložba mimova najpoznatijih „mim“ stranica koje će svoje mimove prodavati na aukciji u humanitarne svrhe. Međutim, između ostalih, među pozvanim učesnicima našli su se i admini stranica „Diler istine“ i „Pujo šotka“, inače članovi Nju Ejdž četnika.

U toku događaja, najprije prema porukama na društvenoj mreži Telegram, a zatim i prema snimcima sa Instagrama, osnivač grupe Eko Četnici Aleksanadar Malešević napadnut je od strane admina stranice Diler istine i Stefana Čolovića, poznatijeg kao Princ Banjice, a obojica se navode kao pripadnici grupe Nju Ejdz četnici.

Iz Fondacije Novi Sad 2022 su potvrdili  za Autonomiju da je došlo do „kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba između nekoliko posjetilaca“, ali dodaju da je sukob okončan „i prije intervencije obezbjeđenja“, a da su „isti posjetioci petnestak minuta prije incidentna zamoljeni da napuste prostor Kreativnog distrikta zbog lijepljenja naljepnica preko postavki na izložbi o Velikom Limanu“.

Inače, riječ je o naljepnicima sa prijetećim porukama antifa pokretima, koje nazivaju „soroševcima„, „domaćim izdajnicima“ i „stranim plaćenicima„.

Iako se incident završio bez većih posljedica, a sam događaj prikupio preko 40.000 dinara koji su otišli u humanitarne svrhe, nije jasno kako je moguće da se grupe koje zagovaraju ekstremističke stavove uopšte pojavljuju u okviru programa Fondacije koja promoviše Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture, zaključuje Autonomija.

Izvor: Autonomija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.